Wat hebben de missie van Gods Koninkrijk en jouw persoonlijke spiritualiteit met elkaar te maken? Hoe houd je je eigen geestelijk leven vitaal, wanneer je volop actief bent om anderen te laten delen in het Koninkrijk van God? Hoe kun je hierbij putten uit de brede christelijke traditie en die verbinden aan de Koninkrijkstheologie?

Inhoud

We behandelen in dit vak de christelijke spiritualiteit. Daarmee bedoelen we geestelijk leven, waarin de navolging van Christus centraal staat, gericht op de glorie van de Vader en bekrachtigd door de Heilige Geest. In deze module verbinden we dat aan de Koninkrijkstheologie en plaatsen we het in de brede bedding van de christelijke traditie vanaf het begin van onze jaartelling tot aan onze tijd. Ons tekstboek is Alexander Venters Spiritueel leven. Op weg met Jezus en op Hem gaan lijken.

Voor wie?

Spiritualiteit van het Koninkrijk is bedoeld voor iedereen die bewust leeft en werkt vanuit de koninkrijkstheologie en zijn/haar eigen geestelijk leven wil verdiepen en vernieuwen.

Deze module wordt aangeboden als onderdeel van de kopstudie (vierde leerjaar) van het Studietraject ‘Gods Koninkrijk en de Heilige Geest’. Dit praktijkvak bouwt voort op wat in de eerste twee jaar daarvan is geleerd. De studiepunten van dit vak worden vermeld op je certificaat. Daarnaast staat deze module open voor iedereen, of je nu al eerdere jaren van het Studietraject hebt gevolgd of niet. We kijken met elkaar dan wel of je voldoende bekend bent met de basis van de koninkrijkstheologie om aansluiting te kunnen vinden. Het kan zijn dat we je vragen om wat voorstudie te doen voordat we je definitief toegang geven tot deze module.

Naast deze module worden in dit leerjaar ook de modules ‘Missie van het Koninkrijk‘ en ‘Beweging van het Koninkrijk‘ aangeboden. Samen vormen deze drie modules een integraal leer- en vormingsproces van september 2024 t/m juni 2025. ‘Missie’ en ‘Beweging’ worden verbonden met en gevoed vanuit ‘Spiritualiteit van het Koninkrijk’. Je kunt je voor elke module afzonderlijk aanmelden of – met korting – voor alle drie de modules.
Klik hier voor meer informatie.

Door wie?

De module wordt verzorgd door Anita Abbring (kerkelijk werker NGK en stafwerker New Wine, docent ‘Heelheid van het Koninkrijk’ en ‘Geestgevoelig Spreken’) en Hans Alblas (coördinator en docent van het studietraject, verzorgt ‘Verhaal van het Koninkrijk’ en ‘Eenheid van het Koninkrijk’).

Deze module wordt aangeboden door de partners van het Studietraject ‘Gods Koninkrijk en de Heilige Geest’: New Wine Nederland, Evangelisch Werkverband, Rafaël Nederland, Vineyard Benelux en de Verenigde Pinkster- en Evangeliegemeenten (VPE), in samenwerking met het Evangelisch College.

Logo Evangelisch Werkverband

Evangelisch Werkverband

New Wine

Rafaël Nederland

Verenigde Pinkster- en Evangeliegemeenten

Vineyard Benelux

Evangelisch College

Praktische informatie

Lesdata

 • Online startmoment dinsdagavond 10 september 2024
 • Zaterdag 7 december 2024
 • Zaterdag 5 april 2025

Aanmelden kan tot uiterlijk 1 september 2024, maar bij voorkeur eerder.

Leslocatie

De cursusdagen worden aangeboden in De Bilt.

Kosten

Deelname aan de module ‘Spiritualiteit van het Koninkrijk’ kost: € 350,-.*
Dit bedrag is inclusief:

 • Online startmoment
 • Twee collegedagen
 • Koffie en thee op de leslocatie
 • Aanvullende studiematerialen op de verplichte literatuur (die je zelf aanschaft)
 • Getuigschrift (indien gewenst)

Deelname aan de jaarlijkse retraitedag is facultatief. De kosten hiervoor bedragen € 45,-.

*Volg je daarnaast ook de modules ‘Missie van het Koninkrijk’ en ‘Beweging van het Koninkrijk’ dan ontvang je € 55- korting én toegang tot de jaarlijkse retraitedag (t.w.v. € 45,-). Je betaalt dan geen € 1.095,- maar slechts € 995,- voor het hele leerjaar.

Exclusief en optioneel: vijf gesprekken Geestelijke begeleiding bij een erkende Geestelijk begeleider.

Niveau en studiebelasting

De module wordt aangeboden op hbo-niveau en heeft een studiebelasting van 2,5 ec (= 70 studiebelastingsuren).

Details studiebelasting

De module bestaat uit:

 • online startmoment in september
 • twee lesdagen
 • literatuurstudie
 • optioneel: 5 gesprekken Geestelijke begeleiding
 • verschillende individuele opdrachten, waarbij je onder andere ervaring opdoet met diverse geestelijke disciplines
 • een afsluitend studie- en reflectieverslag

Toetsing

Toetsing vindt plaats door middel van de zes praktijkopdrachten en het schrijven van het afsluitende studie- en reflectieverslag.

Getuigschrift

Als je het vak met een voldoende afrondt, ontvang je een getuigschrift of wordt dit resultaat vermeld op het certificaat van het hele studietraject. Je behaalde studiepunten (2,5 ec kunnen ingebracht worden binnen de vrije ruimte van de Opleiding Theologie van het Evangelisch College.

Aanmelden?

Voor meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met Hester Roos, medewerker studentenzaken: h.roos@evangelisch-college.nl.

Overzicht leslocatie

Locatie
Lesmoment
Startmoment
Datum:
2 zaterdagen
Locatie:
VEG De Bilt
Adres:
Nieuwstraat 47 , 3732 DH , De Bilt
Catering:
Inclusief koffie en thee
Contactpersoon:
Hester Roos
Mededelingen

Rooster

 • Online startmoment: dinsdagavond 10 september 2024
 • Lesdag 1: Zaterdag 7 december 2024
 • Lesdag 2: Zaterdag 5 april 2025