Volg de EC-Bijbelcursus nu met korting

De Bijbelcursus is inmiddels bijna drie maanden van start. Wil je nog instappen? Dat kan! Je ontvangt dan ook een een aantrekkelijke instroomkorting. En via de videocolleges op het studieportaal kan je de gemiste lessen gemakkelijk op je eigen tijd inhalen.

Lees verder

Boekrecensie | Gevoelstaal: leef van binnenuit

Gevoel een plek geven

Het boek ‘Gevoelstaal, leef van binnenuit’ van mijn collega Janna Beek-Bakker is een aanrader voor iedereen die moeite heeft gevoel een plek te geven.

“Ik wil met je praten over wat ik denk, wat ik wil en wat ik moet doen, maar geloof? Nee, dat is in het treintje het laatste wagonnetje, gevoel is maar raar spul”.

Dit waren de woorden van een client van mij een aantal jaren geleden. Wanneer God ons schept inclusief gevoel, kan het niet zo zijn dat we het gevoel links laten liggen. Doen we dat wel, dan vervreemden we van God, van onszelf maar ook van anderen. Janna neemt ons mee in het gevoelsproces; hoe het nauw verbonden is met ons lijf en onze taal. Hoe leer je gevoelstaal? En hoe zet je die taal in wanneer je je met God, jezelf en de ander verbindt? Ook schetst zij waardoor we “bij ons gevoel weg zijn gestapt”, maar er ook weer terug kunnen komen. “Minder oordeel, meer liefde” staat op de cover. De gevoelskaarten zitten achterin bijgeleverd. Een prachtig boek dat je raakt en waar je ook anderen mee kunt bouwen.

Beek Bakker, J. 2019. Gevoelstaal, leef van binnenuit.
Amsterdam, Buijten & Schipperheijn Motief. 238 pag. €26,95

Boekrecensie | Eleison

Ontferm U

Het is lang geleden dat ik een boek binnen een week uitlas. Eleison kon ik haast niet wegleggen. De schrijver sleepte me mee in zijn verhaal, dat me aangreep. Enorm knap voor een debuutroman. Toch móest ik soms wel even stoppen met lezen, juist omdat het me zo raakte. Coen de Hoog (pseudoniem) vertelt hoe zijn vrouw Femke en hij zich hebben losgemaakt uit een destructief familiesysteem. Een cultuur van fysieke mishandeling, emotioneel en seksueel misbruik. Hij schuwt de rauwe realiteit en de duistere details niet. Deze kunnen benoemen is noodzakelijk geweest voor het herstel en is nu deel van de verworven vrijheid. Het is schrijnend en confronterend hoe een deel van de (kerkelijke) omgeving met Coen en Femke is omgegaan. Hoe zij tot zondebok werden gemaakt in plaats van als slachtoffers werden gesteund. Hierom en vanwege het inkijkje in de problematiek van mishandeling en misbruik, kan ik dit boek aanbevelen aan alle (toekomstige) pastorale werkers.

Hoog, Coen de. Eleison. Onze ontworsteling uit een destructief familiesysteem.
Amersfoort, Uitgeverij Vuurbaak, 2022. 232 pag. €19,99.

Boekrecensie | De keuze

Hoe leef je verder na Auschwitz?

Edith belandde in 1944 als zestienjarige samen met haar zus Magda in het concentratiekamp Auschwitz. In dit boek verhaalt Edith hoe zij wist te overleven in de nachtmerrie van dit kampt. Ze vertelt over verschillende aangrijpende gebeurtenissen. Op de eerste avond in het kamp moet ze dansen voor Josef Mengele, terwijl ze net heeft gehoord dat haar moeder rechtstreeks de gaskamer in moest lopen.

Lees verder

Herstel bij echtscheiding

Dit kan niet en dit mag niet. We hebben toch een verbond gesloten met elkaar en met God? Hoe kan hij nu besluiten het bijltje erbij neer te gooien? Am I not worth fighting for? Alleen omdat het tegenvalt, omdat je je moet inzetten voor je huwelijk en voor intimiteit? Alleen omdat het harder werken is dan hij dacht? Of omdat zijn verleden een rol speelt?
En nu mag ik geen Bijbelstudie meer geven aan de jeugd.
En de kinderen dan?
Hij zou al een aantal keren weg, maar iedere keer heeft iemand van de kerk hem terug kunnen praten. Maar nu is het definitief. Iedereen kotst me uit.
Waarom heeft God niets gedaan?
Lees verder

Afweermechanismen in het pastoraat

Ieder mens is naar het beeld van God geschapen. Wat is het dan verrassend dat ieder mens uniek is! Geen mens is hetzelfde, ondanks dat men hetzelfde evenbeeld heeft. Dat zegt ons veel over wie God is: zo veelkleurig en niet te vatten. Het kan niet anders dan dat de mensheid bestaat uit veel verschillende mensen met eigen karakters, gewoonten, en noem maar op. Natuurlijk kan er ook veel gezegd worden over alle overeenkomsten tussen mensen. Dingen die men bij elkaar herkent en waarvan je weet dat het precies hetzelfde werkt. Iets wat ieder mens bijvoorbeeld gebruikt zijn afweermechanismen. Ieder mens gebruikt die mechanismen als primaire emotionele reactie op een moeilijke, negatieve of stressvolle gebeurtenis in het leven. Op detailniveau zijn er een heleboel verschillende mechanismen te noemen. Als ze echter grofweg verdeeld worden, dan ziet men drie afweerstijlen.

Lees verder