In 2022 verscheen het boek ‘Er is leven na de groei’ van Paul Schenderling, dat hij schreef met deskundigen uit meer dan 10 politieke partijen. Het boek bespreekt wat er voor nodig is om als Nederlanders binnen de draagkracht van de aarde te leven. Dat betekent niet langer een een focus op (economische) groei, maar op genoeg en tevredenheid. Het boek blijft niet op abstract niveau hangen, maar inspireert concreet, haalbaar en betaalbaar. Na het lezen van dit boek ontving de auteur zoveel vragen, dat besloten werd om in november een podcast aan te bieden, waarin onder andere vragen van lezers en luisteraars besproken worden.
Wat kun je verwachten van de twee à drie afleveringen per maand?
Allard Amelink (ook presentator van o.a. de podcast Scheppingsdrift) gaat in gesprek met de auteurs achter het boek en met andere gasten, over leven van genoeg, met aandacht voor gerechtigheid voor de hele aarde. Wat kun jij, wat kan ik daar aan bijdragen? Daarover gaan de gesprekken: aan de hand van een thema, er wordt een luisteraarsvraag besproken en er is een inspiratiemoment.
In november waren de thema’s uit de actualiteit: de verkiezingen en duurzame chocola. De inspiratie ging over levensvreugde, waarin Paul Schenderling en Matthias Olthaar zelf vertelden hoe zij vol vreugde leven van genoeg.
Actuele thema’s
Met name de bespreking van de twee actuele thema’s toont de diepgang van deze podcast. De analyse van de partijprogramma’s bood me inzichten, die ik bij de stemwijzer(s) niet gevonden had. En de aflevering over ‘Chocola eten zonder bittere nasmaak’ ging niet alleen over arbeidsomstandigheden van cacaoplukkers, maar besprak ook de impact van chocola op klimaat, biodiversiteit, dierenwelzijn en de levens van de lokale gemeenschappen van cacao- en suikerboeren. Er werden concrete chocolademerken genoemd die het meest duurzaam zijn, en waar je die kunt kopen. Op nummer één staat de chocolade die zo goed als CO2-neutraal gemaakt wordt van bonen uit de Dominicaanse Republiek en Colombia, die op windkracht naar Amsterdam worden gezeild.
Kracht en zwakte van de podcast
De kracht van de podcast (en ook van het boek) is tegelijkertijd haar zwakte. De gesprekken worden vanuit de eigen ervaring en keuzes gevoerd, wat de onderwerpen heel concreet en toepasbaar maakt. Maar er zijn natuurlijk veel mensen in Nederland die niet aan de ‘standaard’ van getrouwd, anderhalve baan, kinderen, koopwoning enzovoorts voldoen. Zij kennen heel andere levensomstandigheden, bijvoorbeeld armoede of gebrek aan gezondheid. Als je niet zoveel keuzevrijheid hebt, word je ook minder aangesproken door ideeën als korter werken en zo ‘meer tijd over te houden’, of door minder te kopen dankzij het ruilen en delen van bijvoorbeeld auto’s en grasmaaiers in je buurt.
Inspiratie en informatie
Ondanks dit minpuntje biedt de podcast bijzonder veel inspiratie en informatie over een verantwoorde levensstijl.