Waar kijk jij naar uit?

Het jaar is bijna ten einde. In deze tijd bedenk je vaak de goede voornemens. Je wilt waarschijnlijk iets als: je studie op de rit houden, minder tijd online, een moestuin beginnen of dat ene boek lezen. Zou ‘wie komt er deze week eten’ ook een goed voornemen kunnen zijn?

Eenzaamste eeuw

Hoewel de reclames in de decembermaand ons anders laten geloven, leven we in de eenzaamste eeuw ooit, volgens Noreena Hertz (boek: ‘De eenzame eeuw’).

Herkenbaar wanneer je door de socials scrolt maar niemand (daarvan) echt hebt gesproken vandaag? Toen je van het weekend de kerkbank inschoof maar oogcontact miste? Of wanneer je wilde afspreken met vrienden maar de agenda’s daarvoor te vol bleken? Hertz schrijft dat er een sterke nadruk ligt op zelfredzaamheid en dat heeft eigenbelang boven het belang van de gemeenschappen geplaatst. Als het om individualisme gaat, liggen Westerse landen nog altijd aan kop. En hoewel technologie ons in staat stelt om voortdurend met elkaar in verbinding te staan, waren we nog nooit zo eenzaam.

Wie komt er eten?

Waar kan jij in 2023 iemands stem horen, ogen zien, hart horen of je geloofsvragen en schaterlach delen?                                                       

Ik zie mogelijkheden, al is het maar af en toe. Onderweg in de trein, in de rij bij de kassa, op het werk in de pauze. Bel op of schrijf dat kaartje. 

Op mijn leeststapel ligt: ‘Met Jezus aan tafel’ van Tim Chester. Mijn voornemens liggen er ook. Ik wil graag vaker mensen aan onze tafel ontmoeten. Jezus deed dat eeuwen geleden al. Hij at zelden alleen. ‘De Mensenzoon is gekomen en hij eet en drinkt wel’ (Lukas 7:34). Jezus hield van gezelschap en zijn zending strategie was een maaltijd die een avond lang duurde.

Wie komt er in 2023 eten bij jou?

Uitgelichte berichten