Boekrecensie | Zie, ik maak alle dingen nieuw

“In Openbaring 12 vertelt Johannes ons het kerstevangelie zoals je het nog nooit hebt gehoord. Niet tegen het decor van Bethlehem, maar tegen een kosmisch decor met een vuurrode draak en een kind met een ijzeren herdersstaf.” (citaat van pag.103 uit bovengenoemd boek).

Dit kind is de Messias, in Openbaring ook wel de leeuw van Juda en het geslachte Lam genoemd (Opb.5). Heel het boek Openbaring draait om de openbaring  en de overwinning van dit Lam, wat dan ook de ondertitel is van het boek van Van Nes.

Johannes’ doelgroep

Het boek Openbaring wil troosten, aanmoedigen èn alarmeren, schrijft Van Nes. Dit drievoudige doel van Johannes heeft te maken met de situaties van de eerste lezers, die verrassend veel overeenkomsten hebben met nu, met de situaties van christenen wereldwijd. Johannes’ doelgroep was toen ook al heel divers: Johannes troost niet alleen christenen die vervolgd werden. Er waren toen ook christenen in tweestrijd en christenen in welvaart. Iedereen wordt aangemoedigd om het Lam volkomen toegewijd te blijven volgen, zelfs als dat om radicale keuzes en risico’s in je leven vraagt.

Verrassend actueel

Ook tweeduizend jaar later zijn er vervolgde christenen, worden we aangevallen in onze toewijding en leven we in de dagelijkse verleiding van koopjes en luxe, afhankelijk van waar op aarde je woont en hoe je situatie is. Terecht schrijft Van Nes, dat het boek Openbaring verrassend actueel is. Het boek Openbaring houdt ons als christenen uit de 21e eeuw een spiegel voor, en roept ernstig op tot radicaliteit: blijf boven alles trouw aan het Lam.

Fundamentele keuzes

Het boek Openbaring roept vaak extremen op als het gaat om eindtijdvisies. In zijn boek heeft Van Nes echter veel aandacht voor de literaire opbouw van het werk van Johannes en de impact die die opbouw heeft op de boodschap van het boek. En die boodschap voert veel verder dan eindtijdvisies. Van Nes toont aan hoe Openbaring je vandaag en nu confronteert met fundamentele keuzes, waar elke christen mee te maken heeft. Johannes vraagt je van welk rijk je deel wilt uitmaken. In welke stad wil ik wonen? Volg ik het Lam, ook als het me alles kost, met als einddoel het hemelse Jeruzalem? Of geef ik Babylon mijn toewijding, en kies ik voor welvaart, spullen, status, altijd meer willen hebben, maar blijkt dat uiteindelijk niet de weg van God, maar van zijn tegenstander?

Ik kijk al lang uit naar een commentaar als dit voor het Nederlandse taalgebied. Ik ervaar namelijk een kloof tussen de wereld van de theologie en de wereld van de kerk als het gaat om de uitleg van Openbaring. Bart van Nes overbrugt deze kloof op zeer toegankelijke en overtuigende wijze. Echt een aanrader voor iedereen!

Nes, Bart van. 2022. Zie, Ik maak alle dingen nieuw. Openbaring en de overwinning van het Lam.
Utrecht: KokBoekencentrum Uitgevers. 176 pag. (met overzichten en illustraties). €19,99

Uitgelichte berichten