Praktische toerusting voor in de kerk

Ben jij als leidinggevende actief in de kerk, bijvoorbeeld als oudste, kerkenraadslid, ouderling, diaken, jongerenwerker of kringleider? Dan is een goede basis onmisbaar. Daarom bieden we een Trainingsjaar Gemeentewerk aan. Daarin krijg je Bijbels-gefundeerd, theologisch-verantwoord en praktisch-gericht onderwijs voor jouw bediening in de kerk.

Trainingsjaar gemeentewerk in het kort:

1-jarige opleiding op hbo-niveau
Circa 10 uur studiebelasting per week
16 zaterdagen in Amersfoort
€ 1.600,- studiekosten
4 modules die ook los te volgen zijn
Certificaat na afloop van de studie

Met het volgen van dit trainingsjaar investeer je niet alleen in kennis en toerusting, maar ook in persoonlijke en geestelijke groei.

Opzet en inhoud

Deze opleiding is bedoeld voor iedereen die toegerust wil worden voor een leidinggevende taak in de kerk. Als deelnemer aan het Trainingsjaar Gemeentewerk sluit je aan bij het vijfde leerjaar van de Opleiding Theologie van het Evangelisch College. De lessen worden verzorgd op hbo-niveau. Je krijgt les en toerusting in de belangrijkste domeinen van het gemeentewerk. Het jaar is opgebouwd uit vier modulen en elke module bestaat uit twee vakken:

Module 1: Leiderschap

Leidinggeven in de kerk: groeien in persoonlijk en geestelijk leiderschap
Leiderschap (docenten: prof. dr. Jack Barentsen, Hans Alblas, MA en ds. Anita Abbring)
Groepen en conflicten (docent: nnb)

Module 2: Prediking en onderwijs

Vieren en verkondigen, in de samenkomst en in de kleine groep
Vieren en preken (docent: dr. Erik Groeneveld)
De Bijbel delen (docent: dr. Bram van Putten)

Module 3: Pastoraat

Naast de ander staan in het pastoraat: luisteren, bemoedigen en begeleiden
Pastoraat (docenten: Janine Lemans, Anneleen Koelmans en Hans Alblas, MA)
Pastorale gespreksvaardigheden (docent: Anneleen Koelmans)

Module 4: Missionair Werk

Leiding geven aan een kerk met een missie: missionair zijn in deze tijd
Missionaire kerk (Elske van Dorp, MA)
Kerk, cultuur en samenleving (ing. Haije Bergstra, MPhil )

Het trainingsjaar wordt aangeboden in Amersfoort, start in september en beslaat 16 zaterdagen. Samen met deelnemers uit allerlei kerkelijke richtingen volg je inspirerende collegedagen onder leiding van deskundige docenten. Tussen de collegedagen door bestudeer je zelfstandig het uitgereikte studiemateriaal en voer je voor elk vak één of meerdere verwerkingsopdrachten uit.

De studiebelasting bedraagt circa 10 uur per week (inclusief lesdagen en uitgaande van 42 (werk)weken).

5 redenen om te kiezen voor het Trainingsjaar gemeentewerk:

  1. Je wilt toegerust worden voor een taak/bediening in jouw kerk.
  2. Je wilt groeien in persoonlijk en geestelijk leiderschap.
  3. Je wilt een praktijkgerichte studie volgen die te combineren is met je gezin, je werk en je taken in de kerk.
  4. Je hebt een liefde voor God en Zijn gemeente en wilt daaraan bijdragen.
  5. Je wilt leren van ervaren docenten en gedurende een jaar optrekken met inspirerende medestudenten.

Na de studie

Na afronding van de studie ontvang je het certificaat van het Trainingsjaar Gemeentewerk. Door deze studie heb je een goede bijbels-theologische basis opgebouwd en vaardigheden meegekregen voor leidinggevende taken in de kerk. Het is daarna mogelijk om daarna je studie voort te zetten bij de Opleiding Theologie.

12-16 studenten
maximale groepsgrootte
8.25
gemiddelde waarding van onze studenten
Curriculum

Het jaar is opgebouwd uit vier modulen en elke module bestaat uit twee vakken.

ModuleVakCU
LeiderschapLeiderschap
Groepen en conflicten
21
9
Prediking en onderwijsVieren en preken
De Bijbel delen
21
9
PastoraatPastoraat
Pastorale gespreksvaardigheden
18
12
Missionair WerkMissionaire kerk
Kerk, cultuur en samenleving
15
15
120

CU = contactuur (van 45 minuten)

Docenten
Anita Abbring, MA

Anita Abbring, MA

Anita heeft rechten gestudeerd in Utrecht (Mr.) en theologie in Kampen (MA). Momenteel is zij in de afrondende fase van de Master Theologie aan de TU Apeldoorn. Zij is werkzaam als kerkelijk werker in De Open Hof in Alkmaar (NGK/CGK) en als stafwerker Gebed en onderwijs bij New Wine Nederland. Ze heeft werkervaring in de jeugdzorg als jurist, in het VO als docent en in de kerk als jeugd- en gezinswerker. Sinds 2018 heeft ze preekbevoegdheid in de NGK en (s)preekt ze regelmatig door het hele land.
Anita heeft veel ervaring met het geven van de Alpha Cursus en de ministrycursus van New Wine. Ze heeft een passie voor het geven van onderwijs en ze wil mensen graag bekend maken met het goede nieuws van Gods Koninkrijk – waar zij zelf mede-arbeider in mogen zijn.

Hans Alblas, MA

Hans Alblas, MA

Coördinator Opleiding Pastorale Hulpverlening & Traject Gods Koninkrijk en de Heilige Geest

Is getrouwd, vader van een dochter (2012) en woont in Ermelo. Haalde zijn bachelor in theologie aan de Evangelische Theologische Hogeschool te Veenendaal (2004, pastorale richting) en zijn masters aan de Vrije Universiteit te Amsterdam (2011, praktische theologie). Is als freelancer werkzaam in prediking, onderwijs en geestelijke begeleiding onder de naam Omnicus. Heeft acht jaar lang les gegeven aan de EC-Bijbelcursus, zowel OT als NT, op diverse locaties. Is lid van Evangeliegemeente Ermelo en voelt zich in het bijzonder verbonden met de Vineyardbeweging. Namens Vineyard Benelux doceert Hans aan het Traject Gods Koninkrijk en de Heilige Geest.

Hans is auteur van de boeken: A Different Breed: How to relate to the New Apostolic Reformation (2022); Eromheen draaien: De kern van het volgen van Jezus in tien thema’s (2020); Christus alleen: Lessen uit de Kolossenzenbrief (2019).

Prof. dr. Jack Barentsen

Prof. dr. Jack Barentsen

Jack Barentsen studeerde natuurkunde, filosofie (Ba) en theologie (M.Div; Th.M) in de USA. Na 15 jaar als kerkplanter en kerkopbouwwerker in Zuid-Nederland te hebben gewerkt, begon hij te doceren aan de Evangelische Theologische Faculteit (ETF) in Leuven. Zijn eerste focus lag op de ontwikkeling van leiderschap in het vroege christendom (Emerging Leadership in the Pauline Mission: A Social Identity Perspective, 2011). Sinds 2010 richt zijn onderwijs en onderzoek zich op vormen van eigentijds kerkelijk leiderschap in diverse landen. Hij is hoogleraar en vakgroepvoorzitter Praktische Theologie aan de ETF, en werkt mee als onderzoeker aan het Institute of Leadership and Social Ethics aan de ETF. Zijn passie is discipelschap en gezond leiderschap, wat hij ook op het EC wil uitdragen als docent van het vak Leiderschap.

ing. Haije Bergstra, MPhil

ing. Haije Bergstra, MPhil

Coördinator Opleiding Missionair Werk

Haije studeerde aan de Evangelische Bijbelschool in Doorn en vervolgde zijn studie theologie aan de Universiteit van Utrecht en aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij was assistent-voorganger in de CAMA Evangelische gemeente Parousia in Gouda en vanuit deze gemeente werd hij samen met zijn gezin uitgezonden naar Granada in Spanje. Daar deed hij gemeente stichtend werk, was hij betrokken bij de opzet van een NGO en doceerde aan INFORMA, het opleidingsinstituut van CAMA in Spanje. Naast zijn aanstelling bij het EC is hij werkzaam voor het Centrum voor Bijbelonderzoek waar hij onder ander ondersteuning biedt aan gebruikers van de Studiebijbel App in Latijns Amerika. Haije is verder betrokken bij Missie 1:8, een missionscoach-bediening voor gemeenten.

Haije is onder meer auteur van de studiemodule Missiologie (2020) en de artikelen Het missionaire perspectief in het Oude Testament (juni 2021) en De Heilige Geest overtuigt. Johannes 16:8-11 in de missionaire theologie van J.H. Bavinck (september 2022) in het Studiebijbel Magazine van het Centrum voor Bijbelonderzoek.

Elske van Dorp, MA

Elske van Dorp, MA

Medewerker studentenzaken Opleiding theologie

Elske heeft theologisch onderwijs ontvangen aan het Hillsong International Leadership College in Australië, aan de opleiding Theologie van het Evangelisch College en aan de Protestantse Theologische Universiteit in Amsterdam. Daarnaast heeft ze de master Missionaire Gemeente aan de Theologische Universiteit Kampen afgerond. Haar verlangen is om lokale kerken te zien die vorm geven aan hun missionaire roeping en zij wil daar een bijdrage aan leveren door het begeleiden van studenten op hun weg in het deelnemen aan Gods missie.

dr. Erik Groeneveld

dr. Erik Groeneveld

Erik Groeneveld (1966) is getrouwd met Petra en heeft een zoon en een dochter. Van 2001 tot 2017 diende Erik als predikant in verschillende gemeenten. Vanaf 2017 is Erik werkzaam als predikant-geestelijk verzorger in een verpleeghuis. Tot 2010 was hij als docent Praktische Theologie verbonden aan het Evangelisch College. Van 2010 tot 2014 heeft hij gewerkt aan een theologisch proefschrift aan het Sydney College of Divinity in Australië. Hij promoveerde op het proefschrift ‘Congregational Leadership in the Church of the Nazarene: A Redefinition In the Context of Essential Kenosis and Collaborative Governance’. Van 2017-2022 was Erik weer als docent Praktische Theologie, medewerker praktijk-leergedeelte en coördinator leiderschapsprogramma verbonden aan het Evangelisch College.

Anneleen Koelmans-Veldhuis, BA

Anneleen Koelmans-Veldhuis, BA

Medewerker Opleiding Pastorale Hulpverlening

Anneleen studeerde Antropologie en Religiewetenschap aan de Universiteit Utrecht en Stellenbosch University. Daarna startte ze met een onderzoeksmaster Theology and Religion aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze werkte jaren als docent Godsdienst in het onderwijs en als gastdocent bij de RUG, Windesheim en VIAA. Afgelopen jaren liet ze zich omscholen tot Integratief coach via Groundwork en Geestelijk Begeleider via School of Sustainable Faith. Ook volgde ze de minor Trauma en Theologie aan de Universiteit van Kampen. Inmiddels begeleid ze vanuit haar eigen praktijk Zachte Bries in Leeuwarden vrouwen die graag willen groeien in heelheid, en willen groeien in God. Ook organiseert ze (dag)retraites. Anneleen heeft een hart voor dat wat God ook doet; zich verbinden aan ons lijden, en het is een droom die uitkomt om pastoraal werkers op te leiden die hierin kunnen voorgaan op de weg naar herstel.

Anneleen is (co)auteur van de boeken: Hier vind je kracht: bemoedigingen voor als je ziek bent (2019) en Zegen hen: 100 gebeden voor moeders (2023).

dr. Bram van Putten

dr. Bram van Putten

Docent Oude Testament

Studeerde theologie aan de Universiteit Utrecht (hoofdvak OT, bijvakken Hebreeuws en NT). Is in 2006 gepromoveerd op een onderzoek van de boeken Koningen. Bijbel lezen, en met anderen lezen, heeft zijn hart, of het nu op een Bijbelschool is (hij geeft les aan de Wittenberg), met studenten (werkte van 1999-2017 bij IFES), met kerkelijk werkers of met gemeenteleden.

Studiekosten

Collegegeld | 2025-2026

Trainingsjaar Gemeentewerk
€ 1.600,- voor het hele studiejaar
16 collegedagen in Amersfoort
Verwerkingsopdrachten
Losse module
€ 500,- per module
4 collegedagen in Amersfoort
Verwerkingsopdrachten

Bij het collegegeld is inbegrepen:

  • Koffie en thee op leslocatie (tijdens de pauzes).
  • Lidmaatschap bij het Evangelisch College (t.w.v. € 60,- per jaar).
  • Toegang tot de Online Studiebijbel (t.w.v. € 160,- per jaar).
  • Ontvangst van hand-outs tijdens lessen en/of studieportaal.
  • Ontvangst van getuigschrift na afronding van het studiejaar.

Studiematerialen

Indien beschikbaar, wordt voor ieder vak een studiemodule aan de student uitgereikt. Dit studiemateriaal kan op twee manieren worden verkregen: schriftelijk en/of digitaal. Het bedrag fluctueert, maar aan de studiemodulen zijn gemiddeld de volgende kosten verbonden:

OnderdeelOmschrijvingKosten
Studiemodulen Je ontvangt hiervoor per studiejaar circa 5 tot 6 studiemodulen (schriftelijk en/of digitaal).circa € 200,-
Meer informatie over het studiemateriaal

Schriftelijk en/of digitaal

Voor de meeste vakken heeft het Evangelisch College eigen studiemodulen ontwikkeld. De leerstof van de studiemodulen is helder geschreven en overzichtelijk ingedeeld. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met een aantal vragen over hetgeen is behandeld, zodat men zelf kan inschatten of men het bestudeerde gedeelte heeft begrepen en beheerst. Met behulp van de toegevoegde literatuurlijst kan men desgewenst aanvullende literatuur raadplegen.

Dit studiemateriaal kan zowel schriftelijk als digitaal worden verkregen.

  • Schriftelijk: Elke studiemodule wordt geleverd in een fraai afgewerkte EC-studiemap.
  • Digitaal: Bij de digitale variant krijg je als student het materiaal als PDF-bestanden aangeleverd per e-mail. Het is mogelijk om in deze bestanden aantekeningen te maken en pagina’s uit te printen.

Kosten

De aanschaf van de studiemodulen is voor iedere student (zowel B-niveau, A-niveau als toehoorders) verplicht. De kosten hiervoor bedragen:

  • Schriftelijk: circa € 25,- per studiemodule (dit is ruim 25% voordelig dan aanschaf via de Webshop).
  • Digitaal: circa € 20,- per studiemodule.
  • Schriftelijk en digitaal: hiervoor wordt de prijs van de schriftelijke module gerekend + een vaste meerprijs van € 12,50 voor elke digitale module.

Levering

Bij aanvang van het studiejaar worden de studiemodulen via de post opgestuurd. De verzendkosten (€ 7,50) worden hiervoor in rekening gebracht.

Op het studiemateriaal van het Evangelisch College rust copyright. Alle studiematerialen die worden uitgereikt (schriftelijk of digitaal) zijn bedoeld voor persoonlijk gebruik en mogen zonder schriftelijke toestemming niet verspreid worden onder derden.

Webshop

De studiemodulen van het Evangelisch College zijn voor geïnteresseerden ook te bestellen via onze webshop.

Aanmelding en toelating

Toelatingsvoorwaarden

  • Identiteit: Van (aspirant-)studenten wordt in de allereerste plaats verwacht dat zij de Heer Jezus Christus kennen als hun persoonlijke Verlosser, dat zij Hem willen dienen en dat zij hun leven in woord en daad op Hem afstemmen.
  • Leeftijd: De toelatingsleeftijd is voor het deeltijdonderwijs vastgesteld op minimaal 21 jaar.
  • Vooropleiding: Voor dit trainingsjaar gelden geen vooropleidingseisen.

Aanmeldingsprocedure

Stap 1: Aanmelden

Je meldt je aan via het online aanmeldingsformulier. Door het invullen van dit formulier geef je aan akkoord te gaan met de Algemene voorwaarden en de geloofsbelijdenis te onderschrijven.

Na het opsturen van het aanmeldingsformulier betaal je direct via iDeal het inschrijfgeld (€ 50,-).
Ben je al lid van het Evangelisch College? Dan betaal je geen inschrijfgeld.

Nadat het inschrijfgeld is betaald, ontvang je per e-mail een ontvangstbevestiging en een kopie van het ingevulde aanmeldingsformulier.

Stap 2: Verwerking van je aanmelding

Zodra het aanmeldingsformulier en het inschrijfgeld zijn ontvangen, nemen we je aanmelding in behandeling. Je ontvangt per e-mail vervolgens een definitieve bevestiging van je inschrijving.

Stap 3: Toegang studieportaal

Voorafgaand aan de opleiding ontvang je per e-mail bericht om je account voor het Studieportaal te activeren. Op het Studieportaal vind je alle belangrijke informatie voor je studie (rooster, mededelingen, documenten, contactgegevens, etc.).

Stap 4: Uitnodiging aanvang opleiding

Uiterlijk twee weken voor aanvang ontvang je per e-mail een uitnodiging voor de eerste collegedag. Het studiemateriaal krijg je via de post toegestuurd.

Veelgestelde vragen

Trainingsjaar gemeentewerk

Vind je het lastig om te bepalen welke studie het beste bij jou zou passen? Neem dan zeker contact ons op. Soms kan een persoonlijk gesprek veel duidelijk maken. We helpen je graag verder!

Nee, op dit moment is dat niet mogelijk. Verreweg het grootste deel van het studiemateriaal is in het Nederlands en de lessen worden ook in het Nederlands gegeven.

Ja, er worden tijdens de schoolvakanties geen lessen of tentamens ingeroosterd. Tijdens de schoolvakanties is het administratiekantoor in Zwijndrecht eveneens gesloten. Hetzelfde geldt voor de officiële feestdagen.

Ja, dat is mogelijk. Alle locaties van onze opleidingen zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Om van de colleges en het studiemateriaal het meest profijt te hebben, is een hbo werk- en denkniveau gewenst. Ook is enige ervaring in het gemeentewerk aanbevolen. Er worden echter geen formele vooropleidingseisen gesteld. Twijfel je zelf of dit trainingsjaar bij je past? Neem dan contact met ons op. We denken graag met je mee!

Veelgestelde vragen over studiekosten

Het Evangelisch College streeft ernaar om haar niet-gesubsidieerde opleidingen tegen een zo laag mogelijk bedrag aan te bieden. Dit is onder meer mogelijk door giften van kerken en vrienden van de stichting, maar vooral ook door de belangeloze inzet, of acceptatie van slechts beperkte salariëring, van een aantal vaste medewerkers en docenten. Desondanks is het volgen van één van de opleidingen voor menig student een financieel offer.

Om studenten die de opleiding niet kunnen bekostigen financieel tegemoet te komen, heeft het Evangelisch College een studiefonds: Het ‘Van der Perk Studiefonds’. De oprichting van dit fonds werd mogelijk gemaakt in het academiejaar 2012-2013 dankzij een legaat uit de nalatenschap van dhr. P.J. van der Perk.

Studenten die kunnen aantonen dat zij over onvoldoende inkomsten beschikken om het collegegeld te betalen, kunnen uit dit fonds een tegemoetkoming aanvragen middels een digitaal aanvraagformulier. De tegemoetkoming bedraagt maximaal de helft van het verschuldigde collegegeld. De beoordeling van de aanvragen en de toewijzing van de tegemoetkomingen vinden plaats door de directie van het Evangelisch College. De toewijzing vindt plaats voor de periode van één jaar en dient daarna desgewenst opnieuw te worden aangevraagd. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

Van der Perk Studiefonds

 

Wanneer je de voorgenomen studie vóór 1 september annuleert, dan ben je geen verdere kosten aan het Evangelisch College verschuldigd anders dan het inschrijfgeld.

Na 1 september ben je als student het collegegeld van één jaar (voor de opleiding waarvoor je bent ingeschreven) plus de kosten van het lesmateriaal (de studiemodulen) aan het Evangelisch College verschuldigd. Je dient dit bedrag te betalen ongeacht het aantal colleges dat je tijdens het collegejaar volgt. Er kan dus geen teruggave van dit gefactureerde bedrag plaatsvinden (noch geheel, noch gedeeltelijk) bij verandering in de studie, bij vroegtijdige studiebeëindiging, of bij welke andere situatie dan ook. Zie voor meer informatie de Algemene voorwaarden.

Op het Aanmeldingsformulier kan je aangeven of je het collegegeld en het lesmateriaal (studiemodulen) in één keer wilt betalen of middels een gespreide betaling. Bij gespreide betaling heb je de keuze uit:

  • Gespreide betaling in 10 termijnen: € 50,- toeslag (ongeacht de factuuromvang).
  • Gespreide betaling in 3 termijnen (eind september, eind november, eind januari): € 25,- toeslag (ongeacht de factuuromvang).

NB Bij voortijdige studiebeëindiging blijft de termijnbetaling van toepassing, totdat het volledige collegegeld + lesmateriaal van het betreffende collegejaar is betaald.

Voor eventueel bestelde studieboeken e.d. ontvang je als student tijdens het collegejaar per email één of meerdere facturen. Het bedrag dat op de factuur vermeld staat, wordt aan het einde van de maand waarin de factuur verkregen wordt via automatische incasso door het Evangelisch College geïnd.

Heb je nog een vraag?

Neem dan contact met ons op via onderstaand contactformulier.

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Leslocatie

Het trainingsjaar wordt aangeboden in Amersfoort, vangt elk jaar aan in september en beslaat 16 zaterdagen.

Locatie
Lesmoment
Startmoment
Datum:
16 zaterdagen
Tijden:
09:15 tot 17:00 uur
Locatie:
Martuskerk
Adres:
Copernicusstraat 18, 3817 VJ, Amersfoort
Catering:
Inclusief koffie en thee
Contactpersoon:
EC – Elske van Dorp