Verantwoord Bijbelgebruik op Family7

Vanaf zondag 4 april zendt Family7 een 13-delige serie ‘Verantwoord Bijbelgebruik’ uit met John Boekhout. Deze serie komt voort uit het gelijknamige boek van John Boekhout en de Cursus Verantwoord Bijbelgebruik van het Evangelisch College.

Vaak lezen mensen de Bijbel maar twee minuten om even een pareltje eruit te vissen. Maar wie leest er maar één bladzijde per dag uit een roman?


– John Boekhout

Bijbellezen is niet altijd gemakkelijk, inspirerend of spannend. Veel mensen zijn ontevreden over de gebrekkige regelmaat en beperkte diepgang van hun bijbelstudie. In deze dertiendelige tv-serie gaat Family7 presentator Berry Janssen in gesprek met John Boekhout – auteur van het boek ‘Verantwoord Bijbelgebruik’ en docent aan het Evangelisch College – over de contextuele benadering van de Bijbel. John Boekhout laat op een frisse manier zien hoe christenen van nu de Bijbel kunnen toepassen in hun leven én daarbij recht doen aan wat er in de Bijbel staat vanuit de toenmalige tijd en cultuur. Ook gaat hij in op het gebruik van de Bijbel in verschillende werelddelen. Dat levert een verrassende bijbelstudiemethode op met veel nieuwe inzichten.

Contextueel Bijbellezen

Boekhout: ‘Contextueel Bijbellezen is de sandalen van bijvoorbeeld Abraham kunnen aantrekken, zodat je veel meer snapt van wat hij dacht en voelde. Zoveel mogelijk je proberen te verplaatsen in zijn toenmalige wereld. Daarvoor hoef je niet heel veel van de cultuur en geschiedenis te weten, maar het helpt wel. Het helpt als je uit ervaring weet wat kinderloosheid is, maar in die tijd waren kinderen ook nog eens je sociale zekerheid. Bejaardenhuizen had je toen niet. Dus zeer waarschijnlijk zorgde Abraham voor zijn vader Terach, die hij bij hem in huis had genomen. Daarom was het waarschijnlijk dat hij zijn vader meenam naar Haran, zoals Stefanus en tijdgenoten meenden, nadat hij door God werd geroepen vanuit Ur. En pas toen zijn vader overleed, trok Abraham verder naar het land Kanaän.’ 

‘De tekst kan niet buikspreken, het heeft een context. Onverantwoord Bijbelgebruik heeft te maken met een tekst uit zijn verband rukken en toepassen. Vaak lezen mensen de Bijbel maar twee minuten om even een pareltje eruit te vissen. Waarom lees je niet verder dan één pagina? Wie leest er maar één bladzijde per dag uit een roman?’ aldus Boekhout.

We willen mensen helpen de manier waarop ze de Bijbel lezen te verantwoorden, dat je leert te onderbouwen wat je gelooft, door de Bijbel contextueel te lezen.


– Berry Janssen

De serie bekijken

Kijk Verantwoord Bijbelgebruik vanaf 4 april elke zondag om 19:30u bij Family7 of online via Family7+.
Family7 kan je op televisie bekijken via Ziggo 230, KPN 78, Solcon 300, Telfort 78, XS4ALL 78 e.v.a.

Interesse in verdere studie?

Wil je naar aanleiding van deze TV-serie je verder verdiepen in deze manier van Bijbellezen? Meld je dan aan voor de cursus Verantwoord Bijbelgebruik bij het Evangelisch College.

Cursus Verantwoord Bijbelgebruik

Uitgelichte berichten