‘Er is een enorme honger naar Gods Woord.’

Elizabeth* is oud-student Bijbel & Exegese en sinds twee jaar actief in een land met bevolkingsgroepen waarvan maar een heel klein deel christen is. Ze werkt op plekken waar de Bijbel vertaald wordt en zet zich ervoor in dat de mensen de Bijbel leren gebruiken en toepassen.

Elizabeth is geboren en getogen in Zeeland. Ze heeft heel lang in de agrarische sector gewerkt. Dan is het nogal een overstap om dit werk te doen. Hoe is dat zo gekomen?

Verdieping in Gods Woord

‘Ik was altijd al op zoek naar nieuwe uitdagingen. Zo heb ik een Bijbelschool van twee jaar gedaan. Vervolgens heb ik daar nog een periode als vrijwilliger gewerkt naast mijn werk in de agrarische sector. Ik wist niet goed op welke manier ik verder wilde in het christelijke segment. Daarom ben ik de opleiding Bijbel & Exegese gestart bij het Evangelisch College. Ik wilde me meer verdiepen in Gods Woord en zou wel zien waar het schip strandde.’

Levensveranderende vakantie

Tijdens de studie maakte ze in haar vakantie een reis naar een plek waar Wycliffe aan het werk is. Daar kwam ze in aanraking met wat voor haar onbekend was. Namelijk het stimuleren van Bijbelgebruik onder de mensen die net een Bijbel in hun eigen taal hadden gekregen. ‘Hoe kun je ervoor zorgen dat de Bijbel niet alleen wordt vertaald, maar dat de Bijbel ook mensenlevens transformeert? Daar waren zij mee bezig en dat wilde ik ook graag! Die vakantie heeft mijn leven veranderd.’

‘Ik ben verder gegaan met een opleiding bij Wycliffe. Ik heb twee jaar lang in het buitenland de taal geleerd en me verdiept in de cultuur. Nu ben ik op verlof in Nederland, en vanaf april ga ik echt het werk oppakken. Ik spreek de taal inmiddels vloeiend, maar ik beheers hem nog niet volledig. Er zijn bepaalde woorden die ik voor mijn werk nodig heb, die vrij specifiek zijn en die ik nog niet ken. Daarom blijf ik mijn taalstudie volgen.

De Bijbel begrijpen en toepassen

‘In mijn werk ben ik op verschillende gebieden betrokken. Ik ga onder andere aan de slag  met de projectplanning. Zo plan ik bijvoorbeeld trainingen in. We trainen mensen om Bijbelstudies te organiseren voor de lokale bevolking en we zijn bezig om Bijbelse muziek te laten schrijven op daar bekende melodieën. Die trainingen geven we aan lokale mensen die die kennis dan weer in kunnen zetten op hun eigen plek. Allemaal met het doel dat de Bijbel(gedeeltes) die vertaald is/zijn ook daadwerkelijk worden gebruikt. Want dat is lang niet altijd vanzelfsprekend. De Bijbel is in die gebieden zo nieuw en het christendom zo anders dan de religies die de mensen daar aanhangen, dat het een uitdaging kan zijn om de Bijbel te begrijpen en toe te passen. Daar willen we de mensen bij helpen. Want er is wel een enorme honger naar Gods Woord.

Opleiding Bijbel & Exegese

De opleiding Bijbel & Exegese heeft me erg geholpen om de boodschap van een Bijbelboek te ontdekken, teksten binnen hun context te lezen en een gedegen exegese te maken. Dat is bij mijn werk echt van belang, omdat mijn eigen culturele interpretatie niet toepasbaar is op de context van het land waar ik werk. Ik heb leren kijken wat er echt staat en wat dat voor de mensen daar betekent. De dingen die ik dan ontdek zijn dan soms verrassend anders dan hoe wij het hier zien en uitleggen.’

Het is in mijn werk zo mooi om te zien dat God bezig is in de Bijbelvertalingen en hoe het Evangelie verder de wereld in gaat. De vertalingen worden soms dansend en zingend ontvangen. Mensen ontdekken dat God ook hun taal spreekt en er ook voor hen is. Ze ontvangen de liefde van God in hun eigen taal.’

Elizabeth is t/m maart met verlof in Nederland. Deze maanden geeft ze veel presentaties over haar werk. Ook een presentatie bijwonen? Op 10 februari is ze aanwezig in Hendrik-Ido-Ambacht, Vijverhof 10. De presentatie is van 19:30-21:30 uur. Voorafgaand aan de presentatie is er een maaltijd met lokaal voedsel, er komt een verhalenverteller van Wycliffe en je krijgt meer te horen over wat voor werk Elizabeth doet. Wil je mee-eten? Mail of app dan naar: linda-smit@outlook.com / 0629067447. De maaltijd start om 18:00 uur.

Elizabeth stelt het erg op prijs als je  voor haar, haar werk en de mensen waarmee ze werkt wil bidden. Op de hoogte blijven en gebedspunten ontvangen kan hier: https://wycliffe.nl/veldmedewerker/elizabeth/.
Financiële ondersteuning wordt ook gewaardeerd. Dat kan via dezelfde link.

*Vanwege veiligheid is de naam van Elizabeth niet haar echte naam. Ze kan vanuit veiligheidsoverwegingen ook niet zeggen in welk land ze werkt.

Uitgelichte berichten