Interesse in pastoraat? 3 boekentips voor deze zomer

Heb je interesse in pastoraat? Dan hebben we drie boekentips voor je die je deze zomer kunt lezen. Ontdek wat deze drie boeken met pastoraat te maken hebben.

Boekentip 1 | Gevoelstaal: leef van binnenuit

Recensie door Marja Krans

Het boek ‘Gevoelstaal, leef van binnenuit’ van mijn collega Janna Beek-Bakker is een aanrader voor iedereen die moeite heeft gevoel een plek te geven.

Ik wil met je praten over wat ik denk, wat ik wil en wat ik moet doen, maar geloof? Nee, dat is in het treintje het laatste wagonnetje, gevoel is maar raar spul.

Dit waren de woorden van een cliënt van mij een aantal jaren geleden. Wanneer God ons schept inclusief gevoel, kan het niet zo zijn dat we het gevoel links laten liggen. Doen we dat wel, dan vervreemden we van God, van onszelf maar ook van anderen. Janna neemt ons mee in het gevoelsproces; hoe het nauw verbonden is met ons lijf en onze taal. Hoe leer je gevoelstaal? En hoe zet je die taal in wanneer je je met God, jezelf en de ander verbindt? Ook schetst zij waardoor we “bij ons gevoel weg zijn gestapt”, maar er ook weer terug kunnen komen. “Minder oordeel, meer liefde” staat op de cover. De gevoelskaarten zitten achterin bijgeleverd. Een prachtig boek dat je raakt en waar je ook anderen mee kunt bouwen.

Beek-Bakker, J. 2019. Gevoelstaal, leef van binnenuit.
Amsterdam, Buijten & Schipperheijn Motief. 238 pag. €26,95


Boekentip 2 | Eleison

Recensie door Hans Alblas

Het is lang geleden dat ik een boek binnen een week uitlas. Eleison kon ik haast niet wegleggen. De schrijver sleepte me mee in zijn verhaal, dat me aangreep. Enorm knap voor een debuutroman. Toch móest ik soms wel even stoppen met lezen, juist omdat het me zo raakte. Coen de Hoog (pseudoniem) vertelt hoe zijn vrouw Femke en hij zich hebben losgemaakt uit een destructief familiesysteem. Een cultuur van fysieke mishandeling, emotioneel en seksueel misbruik. Hij schuwt de rauwe realiteit en de duistere details niet. Deze kunnen benoemen is noodzakelijk geweest voor het herstel en is nu deel van de verworven vrijheid. Het is schrijnend en confronterend hoe een deel van de (kerkelijke) omgeving met Coen en Femke is omgegaan. Hoe zij tot zondebok werden gemaakt in plaats van als slachtoffers werden gesteund. Hierom en vanwege het inkijkje in de problematiek van mishandeling en misbruik, kan ik dit boek aanbevelen aan alle (toekomstige) pastorale werkers.

Hoog, Coen de. Eleison. Onze ontworsteling uit een destructief familiesysteem.
Amersfoort, Uitgeverij Vuurbaak, 2022. 232 pag. €19,99.


Boekentip 3 | De keuze

Recensie door Henriëtte van Nes

Edith belandde in 1944 als zestienjarige samen met haar zus Magda in het concentratiekamp Auschwitz. In dit boek verhaalt Edith hoe zij wist te overleven in de nachtmerrie van dit kampt. Ze vertelt over verschillende aangrijpende gebeurtenissen. Op de eerste avond in het kamp moet ze dansen voor Josef Mengele, terwijl ze net heeft gehoord dat haar moeder rechtstreeks de gaskamer in moest lopen.

Het is een boek met aangrijpende gebeurtenissen waar de wreedheden van het kamp niet worden geschuwd. Na haar bevrijding heeft ze jarenlang niets willen en kunnen vertellen over alles wat ze heeft meegemaakt. Veertig jaar lang voelde ze zich nog schuldig dat zij als een van de weinigen het kamp heeft overleefd. Ze studeerde klinische psychologie en langzaamaan begon ze te beseffen dat ze een keuze had. Óf gevangen blijven in haar eigen herinneringen (zoals ze zelf zegt: ‘Ik was een gevangenbewaarder voor mezelf geworden.’). Óf de keuze om uit die gevangenis te stappen.
Vanaf dat moment helpt ze haar eigen cliënten door hen te zeggen dat er altijd een keuze is. ‘Of je ziet een halfleeg glas, óf een halfvol glas. Niemand anders kan deze keuze voor jou maken.’

Het boek raakt. Het is doorspekt met inzichten die helpend zijn in het pastoraat. Een must om op de plank te hebben staan.

Eger, E. De keuze.
Amsterdam, Lev. Uitgevers, 2020. 328 pag. €17,50.

Uitgelichte berichten