De basis van missionair werk ligt bij relaties

Ik ben Lize de Kok en volg sinds september 2022 de Opleiding Missionair Werk. Afgelopen voorjaar mocht ik een oriënterende stage lopen bij Camazending Italië. Camazending is een wereldwijde organisatie die zich inzet om Jezus zichtbaar te maken op plekken waar Hij het minst gezien wordt. Ik was dan ook verbaasd dat een groot deel van de bevolking nog nooit gehoord heeft van Jezus en het goede nieuws van het evangelie.

Missionaire wereld buiten Nederland

Tijdens de stageperiode verbleef ik bij een Italiaans voorgangersechtpaar in huis waardoor ik de cultuur van dichtbij mocht proeven. De werkzaamheden varieerden. We hebben onder andere veel verschillende gemeentes en missionaire projecten bezocht (zowel in Italië als in Zwitserland), interviews met de voorgangers en gemeenteleden afgelegd, samen gebeden, geholpen bij de voedselbank en meegedaan aan straatevangelisatie. Bovenal mochten we aanwezig zijn en Gods liefde zowel uitgedragen als ontvangen. Op deze manier heb ik mogen proeven van de missionaire wereld buiten Nederland.

We kunnen enorm veel van elkaar leren.

Camazending

Camazending is een organisatie die zich buitengewoon inzet voor hun werknemers en stagiaires. Ik heb de organisatie ervaren als erg betrokken. Hans en Leida Borghuis, een Nederlands stel wat al jaren intensief optrekt met de gemeente in Verbanië, begeleidden mij die week en ze hebben zich dan ook van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat met hart en ziel ingezet. Zij waren enorm toegewijd aan zowel de mensen daar, als aan mij als stagiaire.

Leren van andere culturen

Het voordeel van tijdelijk leven in een andere cultuur is dat je de cultuur meer gaat begrijpen en als bagage mee mag nemen naar huis. We kunnen enorm veel van elkaar leren, juist in een land als Nederland waar onze cultuur doorslaat in haar individualisme kunnen we invloeden van andere culturen hard gebruiken.

De basis van missionair werk

Naast dat het een fantastische ervaring was heb ik mogen leren dat de basis van het missionaire werk ligt bij relaties. Het voorgangersechtpaar waar ik mocht verblijven bood een open huis aan een ieder maar drukte me op het hart dat ze dit konden dankzij hun schepper, hun sterke relatie samen en als gezin.

Ik heb geleerd dat luisteren een van de belangrijkste factoren is. Oprecht de tijd en aandacht voor die ander hebben doet zoveel goeds. Investeren in relaties is de basis voor de missionaire wereld. Je kunt namelijk pas delen als je werkelijk investeert en het je wat mag kosten!

Uitgelichte berichten