De Bijbel interpreteren, hoe doe je dat?

Je komt regelmatig oneliners uit de Bijbel tegen en wil graag meer weten over hoe je deze teksten kunt plaatsen in het grotere geheel… Je wilt een Bijbelstudie geven over een thema, maar je weet niet zeker of je onderbouwing vanuit de Bijbel in orde is… Je belandt in een discussie over een gevoelig of belangrijk onderwerp en vraagt je af hoe je de Bijbel kunt gebruiken om je standpunt te bepalen… Je wil graag de Bijbel toepassen in je leven, maar je vindt het lastig hoe je kunt bepalen of alles wat in de Bijbel staat even belangrijk is voor nu.

Herkenbaar? Het zijn zomaar wat situaties waarbij je je de vraag gaat stellen: hoe interpreteren we als gelovigen de Bijbel? Volgen we hier onze eigen smaak, of valt er meer over te zeggen? De cursus Verantwoord Bijbelgebruik gaat ervan uit dat hier inderdaad meer over te zeggen is. Het is een cursus over de methodiek van de Bijbelinterpretatie, die je stimuleert om vragen te stellen en zelf op zoek te gaan naar antwoorden. Je hebt bepaalde vaardigheden nodig om hier te komen.

Tijdens de cursus Verantwoord Bijbelgebruik word je in stappen begeleid in je zoektocht naar een Bijbelinterpretatie waar je over hebt nagedacht en die je kunt verantwoorden in de richting van anderen. De Bijbel is geschreven in een ver verleden, in een wereld die vreemd voor ons is. De taal functioneert anders. De cultuur is soms onherkenbaar. En toch gaan we op zoek naar de manier waarop God door de teksten van de Bijbel heen kan spreken.

Soms zitten we zelfs onszelf in de weg wanneer we de Bijbel uitleggen. Dan hebben we verhalen te vaak gehoord om ze echt te kunnen lezen. Of we willen graag dat de tekst bevestigt wat we al dachten en lezen heen over wat ons verrast. Ook op deze aspecten van Bijbellezen, die meer te maken hebben met jou als lezer, gaan we tijdens de cursus in gesprek.

De cursus Verantwoord Bijbelgebruik is vanaf 1 februari 2022 te volgen in Zwijndrecht. Meld je aan!

Uitgelichte berichten