Investeer in jouw gemeenteleden

De cursus Gavengericht dienen is een praktische cursus waarin gemeenteleden worden geholpen om hun passie, geestelijke gaven, en persoonlijke stijl te ontdekken.

 • Zo krijgen gemeenteleden zicht op hun bedieningsprofiel: waar, hoe en waarmee ze God en anderen met vrucht en vreugde kunnen dienen in de gemeente (en daarbuiten).
 • De cursus helpt kerken om (meer) gavengericht te werken en hun gemeenteleden in te schakelen in taken/bedieningen die passen bij hun stijl, gaven en passie.   
 • Zo komen in de kerk de juiste mensen op de juiste plaatsen om de juiste redenen, tot opbouw van de gemeente en tot eer van God.

Inhoud

De cursus bevat naast onderwijs over de verschillende geestelijke gaven ook een gaventest, een persoonlijkheidstest en (eventueel) een persoonlijk gesprek. De cursus bestaat uit vier lessen van circa 2 uur.

LesThema
Les 1Introductie & De invloed van je passie
Les 2Geestelijke gaven
Les 3Het ontdekken van je geestelijke gaven
Les 4De kracht van liefde en de waarde van je persoonlijkheid

Voorafgaand aan de lessen bestuderen deelnemers de cursusmap en maken zij thuis de bijbehorende opdrachten (waaronder de gaventest en de persoonlijkheidstest). In de les wordt theorie afgewisseld met praktische opdrachten.

Na afloop van de lessenserie wordt aanbevolen / kan ervoor gekozen worden om vanuit de gemeente nog een persoonlijk gesprek met elk van de deelnemers te voeren, waarin op basis van het in de cursus ontdekte bedieningsprofiel (gaven, stijl en passie) bekeken kan worden welke taak/bediening in de gemeente passend zou zijn.

De cursus Gavengericht dienen…

helpt gemeenteleden…

 • meer zicht te krijgen op geestelijke gaven in het algemeen (welke zijn er, wat zijn de kenmerken en waartoe zijn ze bedoeld?)
 • meer zicht te krijgen op waar ze het best kunnen dienen (welke doelgroepen, thema’s, terreinen en noden hebben je hart?)
 • meer zicht te krijgen op wat ze het best kunnen doen als ze willen dienen (welke bekwaamheden en gaven heb je ontvangen?)
 • meer zicht te krijgen op hoe ze het best kunnen dienen (welke stijl past bij je: taakgericht/mensgericht, extravert/introvert, gestructureerd/flexibel?)

helpt kerken…

 • meer gavengericht en minder vacaturegericht te denken
 • meer gemeenteleden in te schakelen in taken die passen bij hun persoonlijke bedieningsprofiel
 • het aanwezige potentieel in de gemeente(leden) beter te benutten, tot opbouw van de gemeente
 • gemeenteleden tot groei en bloei te zien komen

De cursus Gavengericht dienen bij jou in de gemeente?

De cursus is opgezet om gegeven te worden in en door de plaatselijke gemeente. Wil je deze cursus organiseren in jouw gemeente, dan bestel je de hiervoor bij ons de gewenste cursusmaterialen.

 • De cursusmap kost € 25,- per stuk. Bij 15 of meer mappen bieden we 20% korting aan. Neem hiervoor contact met ons op via kerk@evangelisch-college.nl.
 • De docentenhandleiding kost € 150,-. Dit is inclusief een persoonlijke instructie voor de docent(en).

Wat biedt het Evangelisch College aan ondersteuning aan?

Naast het leveren van de cursusmaterialen bieden we ook de volgende ondersteuning aan:

Train-de-trainer

Bij de aanschaf van de docentenhandleiding en bijbehorende PowerPoints zit een persoonlijk instructiemoment inbegrepen. Hiervoor komen we graag bij de gemeente langs om de cursus toe te lichten en de docent(en) te trainen hoe ze het meest uit deze cursus kunnen halen. Dit kan zowel op locatie als via een online ontmoeting. Indien van toepassing worden hiervoor reiskosten berekend (€ 0,21 per km.)

De cursus verzorgen

Wij kunnen desgewenst ook een docent leveren om deze cursus in de plaatselijke gemeente te verzorgen. De kosten hiervoor bedragen € 995,- voor vier lesavonden + reiskostenvergoeding (€ 0,21 per km.).

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Naam contactpersoon:*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Achtergrond van deze cursus

De reis van Bruce Bugbee, de grondlegger van deze cursus, begon in 1969. Hij ontdekte de geestelijke gaven en het belang daarvan voor de kerk. Deze roeping is uitgegroeid tot Network Ministries International.

Sinds de vorming van de Netwerkcursus in 1986 hebben meer dan een miljoen mensen hernieuwde energie gevonden voor de plaatselijke kerk en hun persoonlijke bediening. Netwerk wordt gebruikt in plaatselijke en wereldwijde kerken met materiaal in vele talen.

Door de jaren heen is de Netwerkcursus aangepast en meegegroeid met de tijd. In Nederland was het materiaal eerst in handen van Willow Creek Nederland, daarna is het in 2015 overgenomen en verder ontwikkeld door Stichting Opwekking.

In 2022 is de cursus ondergebracht bij Stichting Evangelisch College. De naam van de Netwerkcursus is toen veranderd in Cursus Gavengericht dienen.