Vierde adventszondag
Jezus komt niet alleen als een dief in de nacht, maar Hij kwam ook als een dief in de nacht. Met kerst overviel God zijn volk met het zenden van zijn Zoon. Voor talloze mensen was Hij meer dan welkom, maar voor heel wat anderen was Hij een ongewenste binnendringer. Die twee groepen zijn er, onderweg naar Jezus’ komst, vandaag de dag nog steeds. Hoe leef je zo dat de komende Rechter welkom is? Waarom noemt de Bijbel dat een wakker blijven tot de ochtend? En wat is dan dat waakzame leven? In de vierde adventsoverdenking komt het allemaal langs. Wakker worden dus!
Een wakkere levensstijl is leven alsof het al dag is, terwijl het nog nacht is.
Verwerkingsmateriaal
Ga een stap dieper en maak de bijbehorende opdrachten! Klik op de pijltjes om het materiaal te openen of download het document.
Inleiding
Het klinkt misschien wat cruijffiaans, maar je blijft wakker door niet in slaap te vallen. Dat betekent dat een waakzame levensstijl alert is op wat slaperig maakt. Daar gaan we mee aan de slag.
Gebed
Wordt stil en kalmeer je gedachten. Vraag God vervolgens om vrede in hoofd en hart. Dat andere stemmen zwijgen en zijn stem duidelijk zal klinken.
Bijbellezen
In slaap vallen is een proces van verminderde scherpte. Jezus spreekt in dit verband daarom ook van roes en dronkenschap. Zo zegt Hij in Lucas 21:34:
Pas op dat jullie hart niet afgestompt raakt door de roes en de dronkenschap en de zorgen van het dagelijks leven, zodat die dag jullie overvalt.
Wat zorgt ervoor dat we afgestompt raken? Wat brengt ons onder invloed? Wat leidt af? Wat vertroebelt ons zicht op dat wat werkelijk belangrijk is?
Oefening
Pak pen en papier. Teken een cirkel en zet daar je eigen naam in.
Teken pijlen die op de cirkel afkomen en schrijf daarbij al die dingen, personen, schermen en kanalen die invloeden op je hoofd en hart zijn:
- Wat bepaalt de inhoud van je gedachten als je naar bed gaat?
- Wat komt op je af zodra je uit bed komt? Wat volg je op de voet?
- Wie of wat voorziet je van beelden, meningen, nieuws, ideeën?
- Waar komen die dingen waar je over peinst en piekert vandaan?
- Wat is de bron van al die prikkels?
Hoe dikker de pijl, hoe groter de invloed.
Kijk eens naar wat je hebt getekend. Wat doet dat met je?
Voor het gezin
Pak een vel papier en teken een groot huis. Zet er boven:
‘Familie [naam]’. Brainstorm vervolgens samen over welke bronnen van invloed en prikkels er in huis zijn: wat bepaalt de inhoud van jullie gesprekken en
gedachten? Teken die als kleine of grote cirkels in huis.
Ga het gesprek aan: waarin mag het wat minder? Of anders? En hoe kan je elkaar helpen?
Zoek samen met (kleine) kinderen naar een nieuwe, positieve invloed.
Sluit af met gebed.
Gebed
Lang niet elke invloed is natuurlijk meteen een probleem. Er zijn meer dan genoeg goede invloeden. Maar stel jezelf eens de vraag welke pijl misschien wat minder zou kunnen of mogen. Van welke invloed ben je misschien een beetje ‘onder invloed’?
Vraag God of Hij hierin tot je wil spreken.
Verwerking
Schrijf vervolgens op hoe jouw detox hiervan eruit zou kunnen zien.
- Hoe kan het minder?
- Welke wijziging in levensstijl zou je kunnen maken?
- Welke positieve invloed kan je er misschien voor in de plaats stellen?
Daag jezelf concreet uit dit voor een afgebakende periode te doen (bijvoorbeeld twee weken) en dan eens terug te blikken. Misschien een goed voornemen voor het nieuwe jaar?
Over deze serie
De adventsserie ‘Verwachtingsvol leven’ is een initiatief van het Evangelisch College om jou te helpen in het groeien in hoopvol en verwachtingsvol leven. In de overdenkingen en het verwerkingsmateriaal neemt onze docent Evert je mee in de zoektocht naar inspiratie in de christelijke toekomstverwachting. Klik hier voor meer informatie. De overdenkingen komen voort uit Everts boek God verwachten. Een theologie van de toekomst dat in januari 2024 uitkomt. Lees hier meer over dit boek.
Hoopvol geven
We zijn ervan overtuigd dat hoopvolle verwachting een fundament vindt in gedegen bijbels-theologisch onderwijs. Om dit onderwijs te kunnen versterken en een groter bereik te geven, hebben we jouw steun nodig!