Vacature medewerker studentenzaken

Wil jij je administratieve en organisatorische talenten inzetten voor een missie-gedreven organisatie?

Het Evangelisch College in Zwijndrecht zoekt tijdelijk en per direct een

Medewerker studentenzaken (0,4 – 0,6 fte)

10 trends in de evangelische beweging; een persoonlijke reactie

Andries Knevel schreef een nawoord bij onze nieuwe online cursus ‘De historische wortels van de evangelische beweging’. Dit stuk is recent ook in een drieluik gepubliceerd op Cvandaag. In dit nawoord blikt hij op persoonlijke titel evaluerend terug op de ontwikkeling van de evangelische beweging in Nederland sinds 1970. Aan het einde van dit nawoord blikt hij ook vooruit en signaleert dan 10 trends in de evangelische beweging.

Deze trends riepen een aantal vragen en gedachten bij me op, welke ik graag met je wil delen.

Lees verder

Hoe houd je hoop in tijden van lijden?

Houd vol, houd vol Hij laat niet los

Het is een bemoedigende tekst en opbeurende melodie, iedere keer wanneer ik lied 789 van de Opwekkingsbundel hoor. Maar hoe doe je dat eigenlijk, volhouden? Hoe kun je God vasthouden wanneer je dreigt te vallen in het leven? Dat zijn vragen waar ik veel mee heb geworsteld de afgelopen jaren, omdat ik op korte termijn blind wordt. Maar hoe kan het dat ik dan toch God niet loslaat? Ik neem je graag mee in hoe ik ondanks lijden toch hoop vind door de woorden uit Psalm 126. Om jou te inspireren hoe jij in je eigen leven vol kan houden.

Lees verder

Tijd voor een nieuwe blik op genade?!

‘De theorie van genade kennen we allemaal; God heeft ons zo lief, dat Hij ons in Christus onze zonden vergeeft. Maar wat doet dat met je’? Het boek Genadeloos Goed ligt op mijn nachtkastje. Hoe kun je dit jaar een nieuwe blik op genade ontdekken? 

Lees verder

Leven in rust

Stel je voor: Hoe ziet jouw leven eruit als je één jaar niet hoeft te werken of de kans krijgt helemaal opnieuw te mogen beginnen? Zou je het durven; een jaartje rusten, afhankelijk leven van God én de overtuiging dat Hij in je ziel en levensbehoeften voorziet? Zo kan het volgens Leviticus…

Lees verder

Een trend die vraagt om genade

We zien bij steeds meer studenten dat ze flexibel willen zijn. In hun rooster, aantal tentamens en studie-uren die ze over meerder jaren willen verspreiden. Ook verwelkomen we meer toehoorders, die graag de studie volgen zonder daarbij de opdrachten of tentamens te hoeven te maken. Een opvallende trend, die vraagt om genade.

Lees verder

Boekrecensie | Zie, ik maak alle dingen nieuw

“In Openbaring 12 vertelt Johannes ons het kerstevangelie zoals je het nog nooit hebt gehoord. Niet tegen het decor van Bethlehem, maar tegen een kosmisch decor met een vuurrode draak en een kind met een ijzeren herdersstaf.” (citaat van pag.103 uit bovengenoemd boek).

Dit kind is de Messias, in Openbaring ook wel de leeuw van Juda en het geslachte Lam genoemd (Opb.5). Heel het boek Openbaring draait om de openbaring  en de overwinning van dit Lam, wat dan ook de ondertitel is van het boek van Van Nes.

Johannes’ doelgroep

Het boek Openbaring wil troosten, aanmoedigen èn alarmeren, schrijft Van Nes. Dit drievoudige doel van Johannes heeft te maken met de situaties van de eerste lezers, die verrassend veel overeenkomsten hebben met nu, met de situaties van christenen wereldwijd. Johannes’ doelgroep was toen ook al heel divers: Johannes troost niet alleen christenen die vervolgd werden. Er waren toen ook christenen in tweestrijd en christenen in welvaart. Iedereen wordt aangemoedigd om het Lam volkomen toegewijd te blijven volgen, zelfs als dat om radicale keuzes en risico’s in je leven vraagt.

Verrassend actueel

Ook tweeduizend jaar later zijn er vervolgde christenen, worden we aangevallen in onze toewijding en leven we in de dagelijkse verleiding van koopjes en luxe, afhankelijk van waar op aarde je woont en hoe je situatie is. Terecht schrijft Van Nes, dat het boek Openbaring verrassend actueel is. Het boek Openbaring houdt ons als christenen uit de 21e eeuw een spiegel voor, en roept ernstig op tot radicaliteit: blijf boven alles trouw aan het Lam.

Fundamentele keuzes

Het boek Openbaring roept vaak extremen op als het gaat om eindtijdvisies. In zijn boek heeft Van Nes echter veel aandacht voor de literaire opbouw van het werk van Johannes en de impact die die opbouw heeft op de boodschap van het boek. En die boodschap voert veel verder dan eindtijdvisies. Van Nes toont aan hoe Openbaring je vandaag en nu confronteert met fundamentele keuzes, waar elke christen mee te maken heeft. Johannes vraagt je van welk rijk je deel wilt uitmaken. In welke stad wil ik wonen? Volg ik het Lam, ook als het me alles kost, met als einddoel het hemelse Jeruzalem? Of geef ik Babylon mijn toewijding, en kies ik voor welvaart, spullen, status, altijd meer willen hebben, maar blijkt dat uiteindelijk niet de weg van God, maar van zijn tegenstander?

Ik kijk al lang uit naar een commentaar als dit voor het Nederlandse taalgebied. Ik ervaar namelijk een kloof tussen de wereld van de theologie en de wereld van de kerk als het gaat om de uitleg van Openbaring. Bart van Nes overbrugt deze kloof op zeer toegankelijke en overtuigende wijze. Echt een aanrader voor iedereen!

Nes, Bart van. 2022. Zie, Ik maak alle dingen nieuw. Openbaring en de overwinning van het Lam.
Utrecht: KokBoekencentrum Uitgevers. 176 pag. (met overzichten en illustraties). €19,99

Waar kijk jij naar uit?

Het jaar is bijna ten einde. In deze tijd bedenk je vaak de goede voornemens. Je wilt waarschijnlijk iets als: je studie op de rit houden, minder tijd online, een moestuin beginnen of dat ene boek lezen. Zou ‘wie komt er deze week eten’ ook een goed voornemen kunnen zijn?

Eenzaamste eeuw

Hoewel de reclames in de decembermaand ons anders laten geloven, leven we in de eenzaamste eeuw ooit, volgens Noreena Hertz (boek: ‘De eenzame eeuw’).

Herkenbaar wanneer je door de socials scrolt maar niemand (daarvan) echt hebt gesproken vandaag? Toen je van het weekend de kerkbank inschoof maar oogcontact miste? Of wanneer je wilde afspreken met vrienden maar de agenda’s daarvoor te vol bleken? Hertz schrijft dat er een sterke nadruk ligt op zelfredzaamheid en dat heeft eigenbelang boven het belang van de gemeenschappen geplaatst. Als het om individualisme gaat, liggen Westerse landen nog altijd aan kop. En hoewel technologie ons in staat stelt om voortdurend met elkaar in verbinding te staan, waren we nog nooit zo eenzaam.

Wie komt er eten?

Waar kan jij in 2023 iemands stem horen, ogen zien, hart horen of je geloofsvragen en schaterlach delen?                                                       

Ik zie mogelijkheden, al is het maar af en toe. Onderweg in de trein, in de rij bij de kassa, op het werk in de pauze. Bel op of schrijf dat kaartje. 

Op mijn leeststapel ligt: ‘Met Jezus aan tafel’ van Tim Chester. Mijn voornemens liggen er ook. Ik wil graag vaker mensen aan onze tafel ontmoeten. Jezus deed dat eeuwen geleden al. Hij at zelden alleen. ‘De Mensenzoon is gekomen en hij eet en drinkt wel’ (Lukas 7:34). Jezus hield van gezelschap en zijn zending strategie was een maaltijd die een avond lang duurde.

Wie komt er in 2023 eten bij jou?