Toerustingscursus Sprekers voor kerken

Leer Bijbelvast én cultuurbewust (s)preken

Voor iedereen toegankelijk

Inleiding

De Toerustingscursus Sprekers – Preken voor leken – wil leren hoe je Bijbelvast én cultuurbewust kunt spreken, dicht bij de oorspronkelijke tekst en dicht bij de hedendaagse hoorder. Deze cursus legt hiervoor een gedegen basis. Het Evangelisch College verzorgt de cursus graag in je kerk of gemeente.

De Toerustingscursus Sprekers wil gemeenteleden toerusten…

• op een overtuigende manier de Bijbelse boodschap over te kunnen brengen.
  • Bijbelvast én cultuurbewust te spreken.
  • zodat ze niet alleen weten wat ze moeten zeggen, maar ook hoe ze het moeten zeggen.
  • door ze niet alleen de theorie te leren, maar ook te oefenen in de praktijk.

Hoe is de Toerustingscursus Sprekers opgezet?

De cursus bestaat uit vijf lessen van 2,5 uur. In de les wordt klassikaal onderwijs afgewisseld met praktische opdrachten. De laatste les staat in het teken van praktijkoefening.

Les Thema
Les 1 De spreker: roeping, karakter en mandaat
Les 2 De Bijbel: context, exegese, boodschap
Les 3 De boodschap: structuur, focus en functie
Les 4 De hoorder: doelgroep en communicatie
Les 5 (+6)* De praktijk: preekoefeningen

*In verband met de praktijkoefeningen is de maximale groepsgrootte 16 personen. Bij 8 of meer deelnemers wordt er een extra (zesde) les aangeboden, zodat iedereen gelegenheid heeft deel te nemen aan de preekoefening.

De Toerustingscursus Sprekers in mijn gemeente?

Het Evangelisch College kan de Toerustingscursus Sprekers in je gemeente verzorgen. De cursus kan zowel besloten als open zijn. In beide gevallen zorgt je gemeente voor een locatie, faciliteiten en catering. Wij zorgen voor ervaren docenten. Cursisten ontvangen de studiemodule Homiletiek en hand-outs van de lessen.

Besloten cursus
De cursus is besloten voor je gemeente. De gemeente nodigt zelf haar gemeenteleden uit voor de cursus. Wij stellen hiervoor promotiemateriaal (flyers) ter beschikking. De kosten bedragen € 1250,- (excl. reiskosten; € 0,19 per kilometer). Je gemeente mag zelf beslissen of zij de kosten (deels) wil doorberekenen aan de deelnemende gemeenteleden (maximaal 16).

Open cursus
Een open cursus bieden we in samenwerking aan. Minimaal 4 en maximaal 8 leden uit je gemeente nemen deel. De kosten bedragen € 100,- per deelnemer. Daarnaast proberen wij 8 cursisten van buiten je gemeente te werven. Inkomsten hiervan zijn voor het Evangelisch College. Je gemeente nodigt zelf haar gemeenteleden uit voor de cursus. Wij stellen hiervoor promotiemateriaal (flyers) ter beschikking. De gemeente mag zelf beslissen of zij de kosten (deels) wil doorberekenen aan de deelnemende gemeenteleden.

Zie voor meer informatie: kosten en voorwaarden.

Hoe laat ik de Toerustingscursus Sprekers in mijn gemeente verzorgen?

Stap 1: Neem contact op
Maak je interesse in de Toerustingscursus Sprekers kenbaar via onderstaand contactformulier of door te mailen naar kerk@evangelisch-college.nl. Wij onderzoeken vervolgens de mogelijkheid van het verzorgen van de cursus.
Stap 2: Planning maken
In onderling overleg worden de data van de lesdagen/-avonden en de docenten afgesproken.
Stap 3: Deelnemers werven
Er wordt bekendheid gegeven aan de cursus en gestart met de werving van deelnemers.

•   Jesse van Nes
      078-6190037

• Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

• De kosten om het Evangelisch College uit te nodigen de Toerustingscursus Sprekers (bestaande uit 5 lessen van elk 2,5 uur) BESLOTEN te verzorgen in je kerk/gemeente bedragen in totaal €1250,- (excl. reiskosten; € 0,19 per kilometer). Hiervoor mogen maximaal 16 deelnemers uit de organiserende gemeente deelnemen aan de cursus.
  • Indien de cursus in samenwerking met een andere gemeente wordt aangeboden, wordt per participerende gemeente een meerprijs van € 250,- in rekening gebracht.
  • De kosten om het Evangelisch College uit te nodigen de Toerustingscursus Sprekers (bestaande uit 5 lessen van elk 2,5 uur) OPEN te verzorgen in je kerk/gemeente bedragen €100,- per deelnemer. Er mogen minimaal 4 en maximaal 8 deelnemers uit de organiserende gemeente deelnemen aan de cursus. Het Evangelisch College maakt deze cursus bekend op haar website en biedt maximaal 8 geïnteresseerden de mogelijkheid zich als externe cursist aan te melden voor deze cursus. De opbrengt hiervan is ten bate van het werk van het Evangelisch College.
  • Aan elke deelnemer uit de organiserende gemeente c.q. participerende gemeente wordt de studiemodule Homiletiek en hand-outs van de lessen uitgereikt. De kosten hiervoor bedragen bij een besloten cursus € 25,- per deelnemer. Bij een open cursus is het studiemateriaal inbegrepen.
  • De organiserende gemeente draagt zorg voor de locatie, faciliteiten en catering voor deze cursus.
  • De organiserende gemeente ontvangt voor aanvang van de cursus van het Evangelisch College een factuur voor het cursusgeld en indien van toepassing de cursusmappen, doorberekening van de reiskosten van de docenten en de meerprijs voor de participerende gemeente(n).
  • Uiterlijk een week voor aanvang van de cursus geeft de contactpersoon van de organiserende gemeente het Evangelisch College een indicatie door van het aantal te verwachten deelnemers.