Toerustingscursus Pastoraat

Basis van pastoraat

Voor iedereen toegankelijk

Inleiding

De Toerustingscursus Pastoraat is een inleidende cursus van vijf zaterdagen en is bedoeld voor iedereen die een verlangen heeft om zich te bekwamen in het verlenen van pastorale zorg aan anderen, vanuit Gods Woord en door Zijn Geest. Deze cursus legt hiervoor een gedegen basis. Het Evangelisch College verzorgt de cursus graag in jouw kerk of gemeente.

De Toerustingscursus Pastoraat wil gemeenteleden toerusten…

• om met mensen mee te leven en hen te ondersteunen.
  • om mensen te begeleiden vanuit Gods Woord en door Zijn Geest.
  • om mensen in allerlei situaties het goede van Gods koninkrijk mee te geven.

Hoe is de Toerustingscursus Pastoraat opgezet?

In vijf zaterdagen of tien avonden wordt de basis gelegd voor pastoraal werk. Wat moet je weten en welke vaardigheden komen van pas? Er wordt een theoretische ondergrond gelegd, en telkens wordt daarbij de praktijk gezocht: hoe pas je dit toe? De eigen relatie met God krijgt ook aandacht, want van daaruit wordt uitgedeeld. Vanuit de Bijbel worden principes en voorbeelden aangereikt.

De cursus bestaat uit tien lessen van 2,5 uur. Op vijf zaterdagen (10:00 tot 15:30 uur) of 10 avonden (19:30 tot 22:00 uur) worden door verschillende docenten de volgende thema’s behandeld (volgorde onder voorbehoud).

OchtendprogrammaMiddagprogramma
Lesdag 1Pastoraat
Hoe doen we dat?
Emoties
Een geschenk
Lesdag 2Karakter en identiteit
Weet wie je bent
Gesprekstechnieken
Over het voeren van een gesprek
Lesdag 3Relaties
Een belevenis
Grenzen
Stop! Een grens
Lesdag 4Ziekenpastoraat
Ziek, maar toch geholpen
Ouderenpastoraat
Als de eindstreep in zicht komt
Lesdag 5Strijd in het denken
De kamer van ons gedachteleven
Bidden en zegenen
Pastoraat: een geestelijke zaak

De Toerustingscursus Pastoraat in mijn gemeente?

Het Evangelisch College kan de Toerustingscursus Pastoraat in jouw gemeente verzorgen. Jouw gemeente zorgt voor een locatie, faciliteiten en catering. Wij zorgen voor ervaren docenten. Cursisten ontvangen een cursusmap.

Jouw gemeente nodigt zelf haar gemeenteleden uit voor de cursus. Wij stellen hiervoor promotiemateriaal (folders) ter beschikking. De kosten bedragen € 1750,- (excl. reiskosten; € 0,19 per kilometer). De gemeente mag zelf beslissen of zij de kosten (deels) wil doorberekenen aan de deelnemende gemeenteleden. Het Evangelisch College mag externe cursisten werven, deze opbrengsten komen ten goede van het Evangelisch College. Zie voor meer informatie: kosten en voorwaarden.

Hoe laat ik de Toerustingscursus Pastoraat in mijn gemeente verzorgen?

Maak jouw interesse in de Toerustingscursus Pastoraat kenbaar door te mailen naar kerk@evangelisch-college.nl.
   Wij onderzoeken de mogelijkheid van het verzorgen van de cursus.
   In onderling overleg worden de data van de lesdagen/-avonden en de docenten afgesproken.
   Er wordt bekendheid gegeven aan de cursus en gestart met de werving van deelnemers.

•   Jesse van Nes
      078-6190037

• Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

• De kosten om het Evangelisch College uit te nodigen de Toerustingscursus Pastoraat (bestaande uit 10 lessen van elk 2,5 uur) te verzorgen in uw kerk/gemeente bedragen € 1750,- (excl. reiskosten; € 0,19 per kilometer).
  • Indien de cursus in samenwerking met een andere gemeente wordt aangeboden, wordt per participerende gemeente een meerprijs van € 500,- in rekening gebracht.
  • Aan elke deelnemer uit de organiserende gemeente c.q. participerende gemeente wordt een cursusmap uitgereikt. De kosten hiervoor bedragen € 25,- per cursusmap.
  • De organiserende gemeente draagt zorg voor de locatie, faciliteiten en catering voor deze cursus.
  • Er dienen minimaal 15 personen uit de organiserende c.q. participerende gemeente(n) deel te nemen aan deze cursus.
  • De organiserende gemeente ontvangt voor aanvang van de cursus van het Evangelisch College een factuur voor het cursusgeld, de cursusmappen, een doorberekening van de reiskosten van de docenten (en indien van toepassing de meerprijs voor de participerende gemeente(n)).
  • De organiserende gemeente mag de cursuskosten en cursusmap kosten (indien gewenst) doorberekenen aan haar deelnemers c.q. aan de participerende andere gemeente(n).
  • Een week voor aanvang van de cursus stuurt de organiserende gemeente het Evangelisch College een lijst met deelnemers (inclusief NAW gegevens), zowel die uit de eigen gemeente als die uit de eventueel participerende gemeente(n).
  • Het Evangelisch College maakt deze cursus bekend op haar website en biedt geïnteresseerden de mogelijkheid zich als externe-cursist aan te melden voor deze cursus. De opbrengt hiervan is ten bate van het werk van het Evangelisch College.