Studiedagen voor kerkleiders en geestelijk verzorgers

Het Evangelisch College organiseert jaarlijks een aantal inspirerende praktijkgerichte studiedagen om leiders in de kerk toe te rusten voor hun taak in de lokale gemeente. Deze studiedagen zijn bedoeld voor voorgangers, oudsten, kerkenraadsleden en andere leidinggevenden in de kerk.

De eerstvolgende studiedag zal plaatsvinden op donderdag 24 maart in De Wegwijzer in Almere met als thema:

Op de grens van leven en dood

Inleiding

Op donderdag 24 maart vindt een toerustingsdag plaats met het thema ‘Op de grens van leven en dood’ voor de brede doelgroep van kerkleiders, predikanten, oudsten, pastoraal medewerkers en geestelijk verzorgers. Deze dag wordt door het Evangelisch College in samenwerking met Reliëf georganiseerd. Vanuit vier perspectieven wordt ingegaan op het naderend levenseinde. Deskundige sprekers op het gebied van nalatenschap, stervensbegeleiding en uitvaartverzorging komen aan het woord.

SKGV accreditatie

Geestelijk verzorgers die staan geregistreerd bij de Stichting Kwaliteitsregister Geestelijk Verzorgers krijgen voor het volgen van deze studiedag 1 punt.

Sprekers

De sprekers op deze dag zijn Dr. Erik Groeneveld, Mr. Trijnie Lukassen-Beije, Ben Jansma en Dr. Siebe Swart. Dagvoorzitter is Drs. Trijntje Scheeres van Reliëf.

Dr. Erik Groeneveld

Erik Groeneveld is theoloog en docent Praktische Theologie aan het Evangelisch College. Hij heeft van 2002 – 2016 als predikant drie verschillende gemeenten gediend. Vanaf 2017 is hij Geestelijk verzorger in een verpleeghuis waar hij vele ontmoetingen heeft met bewoners in de palliatieve levensfase en hun familieleden. Erik gaat regelmatig voor in uitvaartdiensten die zowel een christelijk als een algemeen karakter hebben.

Mr. Trijnie Lukassen-Beije

Trijnie Lukassen-Beije is ruim 14 jaar werkzaam geweest als kandidaat-notaris en is sinds 2013 eigenaar van Lukassen EMC Nalatenschapscoaching. Het is haar passie om mensen een andere kijk te geven op het thema nalaten & doorgeven, een thema dat haar boeit vanwege de bijzondere combinatie van mensen, emoties, geld en goederen. Zij doet dit door middel van individuele advisering en coaching en het verzorgen van trainingen en workshops. Daarnaast biedt zij met Train de Notaris en Coach de Notaris niet-juridische trainingen en coaching aan voor het notariaat.

Ben Jansma

Ben Jansma was Koster-Beheerder van meerdere kerken. Vanuit het kerkwerk kwam hij in aanraking met de uitvaartverzorging. Hij was regelmatig drager bij uitvaarten en hij was behulpzaam bij het overbrengen en verzorgen van overledenen in de regio Zwijndrecht en Rotterdam. Later deed hij regelmatig dienst als chauffeur voor statievervoer en liep hij mee met uitvaartleiders. Hij ging al snel als freelance uitvaartleider aan de slag. Dat kostte zoveel tijd, dat het niet meer te combineren viel met het beroep van Koster-Beheerder. In 2003 heeft hij de stap genomen om uitvaartondernemer te worden. 

Dr. Siebe Swart

Siebe Swart is specialist in ouderengeneeskunde met aandachtsgebied palliatieve zorg. Tevens is hij als mentor ervaringsleren verbonden aan de Specialisten Ouderengeneeskunde Opleiding Leiden (SOOL) van het LUMC. Daarnaast is hij als wetenschappelijk onderzoeker betrokken (geweest) bij de volgende onderwerpen: zorgpad stervensfase, palliatieve sedatie, advance care planning. In zijn klinisch werk kan hij niet zonder betekenisvolle ontmoetingen, zorgvuldige communicatie en stimulerende samenwerking.

Drs. Trijntje Scheeres

Trijntje Scheeres is theologe. Ze heeft jarenlange ervaring als geestelijk verzorger. Haar specialisaties zijn zingeving, levensverhalen, ethiek en moreel beraad en ze begeleidt commissies ethiek. Daarnaast is ze supervisor en (team)coach. Zij is mede auteur van Met ouderen in gesprek over levensvragen en Bezielde jaren.

Programma

TijdProgramma
09:30 uurInloop en koffie
10:00 uurOpeningdoor dagvoorzitter Trijntje Scheeres
10:15 uur‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet’door Erik Groeneveld
11:15 uurKoffie- en theepauze
11:30 uurDe juridische en persoonlijke nalatenschapdoor Trijnie Lukassen-Beije
12:30 uurLunch
13:00 uurHeropening – door Trijntje Scheeres
13:30 uurTien lessen van een uitvaartondernemer – door Ben Jansma
14:15 uurKoffie- en theepauze 
14:30 uurPalliatieve zorg; wie zorg voor wie? – Siebe Swart
15:30 uurPaneldiscussie onder leiding van Trijntje Scheeres
16:00 uurAfsluiting – door Trijntje Scheeres

Locatie

De studiedag wordt aangeboden in Missiecentrum ‘De Wegwijzer’ in Almere.

Adres:
Makassarweg 80
1335 HZ Almere

Het gebouw biedt de ruimte om onderling voldoende afstand te bewaren. 

Kosten

De kosten van de studiedag bedragen 95 euro per persoon, inclusief koffie, thee en lunch.

Leden van Reliëf en EC-studiepashouders ontvangen 20 euro korting.

Annuleringsvoorwaarden

De volgende annuleringsvoorwaarden zijn van toepassing:

  • Bij annulering tot uiterlijk twee weken voor aanvang van de studiedag ontvangt u volledige restitutie van de aanmeldingskosten, minus € 10,- administratiekosten.
  • Bij annulering tot uiterlijk drie dagen voor aanvang van de studiedag ontvangt u 50% restitutie van de aanmeldingskosten.
  • Bij annulering binnen twee dagen voor aanvang van de studiedag wordt er geen restitutie gegeven van de aanmeldingskosten.

Annulering kan schriftelijk, per e-mail of telefonisch worden doorgegeven. Plaatsvervanging is toegestaan (waarbij de volledige aanmeldingskosten voor rekening blijven van de oorspronkelijke aanmelder). Indien de activiteit door het Evangelisch College wordt geannuleerd, vindt er volledige restitutie plaats.

Aanmeldingsformulier