Studiedagen voor kerkleiders

Het Evangelisch College organiseert jaarlijks een aantal inspirerende praktijkgerichte studiedagen om leiders in de kerk toe te rusten voor hun taak in de lokale gemeente. Deze studiedagen zijn bedoeld voor voorgangers, oudsten, kerkenraadsleden en andere leidinggevenden in de kerk. De eerste studiedag van het studiejaar 2020-2021 vond online plaats op vrijdagochtend 27 november 2020 met als thema:

Corona: vloek of zegen voor de kerk?

Iedereen in de samenleving ondervindt de gevolgen van corona: ziekte, overlijden en eenzaamheid zijn trieste gevolgen van het virus. Maar ook de kerk lijdt onder het virus. Onder de confronterende titel ‘Corona: vloek of zegen voor de kerk?’ organiseert het Evangelisch College een studieochtend voor kerkleiders over dit onderwerp.

Opzet
De studieochtend bestaat uit een drietal blokken met elk een eigen focus en is verzorgd door een veelzijdig team van inspirerende sprekers. Het programma is vanuit het auditorium van Christelijke gemeente De Wegwijzer in Almere professioneel in beeld gebracht. In de pauzes was er een (facultatief) interactief programma in kleine groepjes via breakout rooms in Zoom. In deze groepen was er ruimte om met elkaar in gesprek te gaan en eigen ervaringen te delen. Vanuit deze gespreksgroepen werden ook de vragen verzameld voor het afsluitende panelgesprek.

Blok 1: Duiden | Nieuwe vragen voor de kerk

In het eerste blok geven drie sprekers vanuit hun eigen perspectief een duiding van de huidige tijd: Wat valt er theologisch wel of niet te zeggen? Wat betekent corona voor onze manier van kerk-zijn? Welke lessen leren we in deze tijd? Hoe moeten we als kerk verder na de coronatijd?

SprekerOnderwerp
dr. Erik GroeneveldOpening
prof. Tom WrightReflections on God and the Pandemic
(ondertitelde videoboodschap)
Jan WolsheimerVijf waarnemingen door kerkleiders
ds. Antonie HollemanHet nieuwe normaal: kerk zonder podium

dr. Erik Groeneveld
Coördinator Leiderschapsprogramma
Evangelisch College

prof. Tom Wright
Nieuwtestamenticus, als onderzoeker verbonden aan Wycliffe Hall, Oxford

Jan Wolsheimer
Directeur MissieNederland

ds. Antonie Holleman
Landelijk leider Kerk van de Nazarener Nederland

Blok 2: Inspireren | Nieuwe mogelijkheden voor de kerk

In het tweede blok wordt er ingegaan op de kansen die deze crisis biedt voor de kerk. Noodgedwongen worden we door het virus wakker geschud en moeten we de vraag stellen: sluit de vertrouwde vorm van kerk-zijn voldoende aan bij de vragen en behoeften van deze tijd? We laten drie inspiratoren aan het woord om in een korte pitch te delen hoe zij elk in hun eigen context hier antwoord op geven. Het blok wordt afgesloten door Remmelt Meijer en Peter Wierenga, auteurs van het recent uitgekomen boek ‘Herkerken’. Zij zullen een handreiking doen hoe je als kerk juist de coronacrisis kunt aangrijpen om te vernieuwen en hoe je daar concreet mee aan de slag kunt gaan.

SprekerOnderwerp
Monique RozendalDe kracht van kleine groepen
André MeulmeesterHet nieuwe reformeren
Moses AlagbeKerk in actie tegen corona!
Remmelt Meijer en en Peter WierengaKerk in verandertijd

Monique Rozendal
Docent aan het Evangelisch College, trainer en teamcoach

ds. André Meulmeester
Senior voorganger Christelijke gemeente De Wegwijzer, Almere

dr. Moses Alagbe
Voorganger van het Maranatha Community Transformation Center, Amsterdam

drs. Remmelt Meijer
Theoloog, pionier en kerkbegeleider

Peter Wierenga
Eigenaar Bureau Kerkwerk, consulent missionair en diaconaal werk NGK

Blok 3: Verbinden | Nieuwe perspectieven

Onder leiding van Erik Groeneveld en Monique Rozendal gaan de sprekers met elkaar in gesprek naar aanleiding van binnengekomen vragen van de deelnemers uit de breakout rooms.

TijdSpreker
12:15 uurPanelgesprek tussen sprekers naar aanleiding van vragen deelnemers
12:45 uurAfsluiting door Erik Groeneveld

Kosten terugkijken studiedag

Het is mogelijk om tegen vergoeding (€ 15,-) de studieochtend terug te kijken. Meld je hiervoor aan via onderstaand aanmeldingsformulier, je krijgt de link dan toegestuurd.

Aanmeldingsformulier

• € 0,00
  • Je ontvangt per e-mail de link naar de video op Youtube. Deze link is voor persoonlijk gebruik en mag niet worden verspreid.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.