De opleiding Theologie wordt aangeboden in:
– Amersfoort (zaterdagen)
– Meppel (zaterdagen)
– Rotterdam (donderdagavonden)
– Zwijndrecht (vrijdagen)
en via het Gestructureerd afstandsonderwijs.
Leslocaties en afstandsonderwijs
Deeltijdonderwijs
De opleiding Theologie wordt op de volgende leslocaties aangeboden (onder elke locatie staat aangegeven welke fase wordt aangeboden):
Als je niet in de gelegenheid bent om colleges te volgen op één van de bovenstaande leslocaties van het deeltijdonderwijs, dan kan je door middel van zelfstudie de opleiding ook doen via het gestructureerd afstandsonderwijs.
Gestructureerd afstandsonderwijs (zie onder)
De opleidingen vangen aan in de maand september. Bij de planning van de colleges wordt zo veel mogelijk rekening gehouden met de in de regio gangbare schoolvakanties.
Gestructureerd afstandsonderwijs – Hoe werkt het?
Trimesters
Bij het gestructureerd afstandsonderwijs ontvang je als student aan het begin van het studiejaar, op de eerste contactdag in september (of per post), een studiepakket met alle studiemodulen van het betreffende studiejaar. Je studeert volgens een vooraf vastgesteld studieschema, ingedeeld in trimesters. Je doet op vooraf vastgestelde tijden tentamen via internet en levert de opdrachten per e-mail in.
Niveau A of B
De opleiding kan worden gevolgd op A-niveau of op B-niveau.
Tentamens
De tentamens worden aan het einde van ieder trimester afgenomen door middel van een digitale toets via internet (Quayn), dit vindt in principe plaats op een doordeweekse avond.
Werkstukken
Werkstukken worden per e-mail (als Word-bestand) ingeleverd op de vastgestelde inleverdata.
Herkansingen
Wanneer je voor een tentamen en/of werkstuk een onvoldoende haalt, dan heb je de mogelijkheid om het vak zonder extra kosten in het daarop volgende trimester te herkansen. Wanneer het (eind)resultaat dan nog onvoldoende is, dan kan je via de Webshop een herkansing van het tentamen en/of de opdracht aanvragen.
Contactdagen
Bij deze onderwijsvorm zijn er geen klassikale colleges. Wel is er aan het begin van het collegejaar voor nieuwe studenten een startdag. Aan het einde van elk studiejaar is er in Zwijndrecht een contactdag voor alle studenten van het Gestructureerd Afstandsonderwijs. Deze dagen zijn niet verplicht, maar worden wel van harte aanbevolen.
Let op: het laatste jaar van de opleiding Theologie wordt besteed aan Praktische Theologie en kan niet via het Gestructureerd Afstandsonderwijs gevolgd worden. Dit jaar kan, gezien de aard van de vakken, in principe alleen via het deeltijdonderwijs gevolgd worden.
Begeleiding
De coördinator van het gestructureerd afstandsonderwijs is per e-mail en telefonisch bereikbaar om vragen aan te stellen en ziet toe op de studievoortgang. Daarnaast word je als student gestimuleerd om contact met mede-studenten te onderhouden.
Gerard Mourik volgt de deeltijdopleiding Theologie aan het Evangelisch College. In deze video vertelt hij waarom hij voor deze opleiding heeft gekozen.
Cees van Breugel
Cees van Breugel volgt de deeltijdopleiding Theologie aan het Evangelisch College. In deze video legt hij uit waarom hij voor deze opleiding heeft gekozen.
De investering in Gods Woord is een schat geworden waar ik elke dag de vruchten van pluk.
Ramon Plakke (44) uit Veenendaal studeerde Bijbelse en Systematische Theologie aan de Evangelische Theologische Academie (ETA), onderdeel van het Evangelisch College. In 2017 rondde hij de laatste vakken af en ontving hij de certificaten. Hij is spreker en aanbiddingsleider, al zag hij vroeger het leiden van een aanbiddingsdienst helemaal niet zitten. Waarom is hij toch deze richting op gegaan en hoe heeft de opleiding Theologie hem hierbij geholpen?
“Ik groeide op in Nunspeet, daar ben ik op 16-jarige leeftijd tot geloof gekomen op een interkerkelijke tienergroep. Een jaar later ben ik als gitarist bij Discipel gaan spelen. Dat was een koor met band van Continental Sound, die een jaar lang drie weekenden per maand door het land trok. Het is mooi om al zo jong in aanraking te komen met zoveel verschillende kerken en gemeenten. Als groep maak je wat mee in zo’n jaar en ik weet nog goed dat ik na dat jaar het gevoel had dat ik enorm veel levenservaring had opgedaan. Het is inderdaad een heel waardevol jaar geweest, want dat jaar heb ik ook mijn vrouw Petra ontmoet.”
Platencontract
“Na het vwo heb ik in Enschede elektrotechniek gestudeerd. We hebben toen met een aantal medestudenten een christelijke band opgericht, genaamd Colorplay. Daarmee zijn we heel Nederland doorgetrokken. Toen we allemaal al afgestudeerd waren, hebben we als band onder een andere naam een platencontract in de wacht gesleept bij Universal Music. We hebben daar een plaat gemaakt, en drie singles met videoclip uitgebracht. We sloegen echter niet aan bij het ‘grote publiek’ en dus hield het na de derde single op. Ondertussen hadden we wel een geweldig leerzaam avontuur gehad op gebied van optreden, het schrijven van liederen en het produceren van muziek.”
Aanbiddingdienst leiden
“Toen we als band een jaar of acht bij elkaar waren, hebben we besloten om te stoppen, omdat iedereen eraan toe was weer ruimte te hebben voor andere dingen. Bij mij ontstond er in die tijd een verlangen om met aanbiddingsmuziek aan de slag te gaan. Ergens wilde ik weer terug naar de basis: mijn talenten inzetten tot eer van God. Ik ben toen in contact gekomen met Soul Survivor en heb met een groep jonge liedschrijvers de Nederlandse aanbiddingscd ‘Dieper’ gemaakt.”
“In die tijd ben ik ook zelf voor het eerst aanbidding gaan leiden. Ik was altijd gitarist geweest die liederen schreef. Zingen en aanbidding leiden zag ik helemaal niet zitten. Ik had mezelf wijsgemaakt dat ik niet kon zingen, en dat aanbidding leiden niets voor mij was. Toch ontstond er een verlangen in mijn hart om aanbidding te leiden dat langzamerhand zo sterk werd dat ik er niet langer omheen kon. Toen ik op dat moment ook gevraagd werd om in onze gemeente aanbidding te leiden, wist ik dat ik ‘ja’ moest zeggen. Toch was er twijfel. Ik weet nog dat ik in de auto zat, op weg naar de kerk om voor de eerste keer de aanbidding te leiden. Terwijl ik reed, zei ik hardop tegen God: Heer, als U zegt dat ik dit kan, dan kan ik dit. Vervolgens barstte ik uit in een hele heftige huilbui, en toen was ik er klaar voor. Achteraf denk ik dat de Heilige Geest me daar op dat moment echt aangeraakt heeft, en bevrijding heeft gegeven van mijn angst en gevoel van onwaardigheid. En ondanks de (gezonde) spanning die ik nog steeds heb, voel ik me sindsdien op mijn plaats als ik aanbidding leid. Een soort diepe overtuiging die zegt: ‘hier ben je voor gemaakt’.”
Naast aanbidding leiden ook spreken
“Het kwam regelmatig voor dat ik gevraagd werd, of ik naast het maken van muziek ook kon spreken. Ook hier heb ik geworsteld met de vraag of dit wel iets voor mij is. Ik voelde me er onzeker over en het spreken kostte me veel energie. Toch bleef het telkens op me af komen. Bijzonder is dat ik op mijn werk (ik werk als manager van een product-& innovatieafdeling) ook werd gevraagd om te spreken op het jaarlijkse klantevenement. Het tweede jaar dat ik dit deed, kreeg ik een reactie van een gewaardeerde leverancier dat ik een ‘natuurtalent’ was. Zo voelde het niet, maar God gebruikte dit om me te laten beseffen dat ik moest stoppen met mezelf wijs te maken dat ik dingen niet kon. Ik heb mezelf beloofd om nooit meer nee te zeggen tegen aanhoudende verlangens die de Geest in mijn hart legt.”
Theologie studeren
“Ik wilde het spreken verder een kans gaan geven, maar had ook behoefte aan meer toerusting om het spreken inhoud te kunnen geven. Ik weet nog dat ik een paar jaar achter elkaar tegen mijn vrouw zei: ik zou nog wel eens theologie willen studeren. Totdat mijn vrouw zei: waarom ga je het dan niet gewoon doen? Toen zijn we samen naar studies gaan kijken. Ik wilde echt grondig en diep de Bijbel in, en de ETA was de best passende opleiding, die voor mij ook praktisch haalbaar was. Mijn eerste idee was om alleen twee jaar Bijbelse Theologie te gaan doen, maar na die twee jaar had ik het gevoel dat ik nog niet klaar was. Dus heb ik ook Systematische Theologie erachteraan gedaan.”
“Na mijn studie ben ik enthousiast aan de slag gegaan om het spreken verder te ontwikkelen. Ik spreek ondertussen regelmatig in mijn thuisgemeente en ook landelijk in verschillende gemeenten. Ik vind het nog steeds een grote uitdaging om een goede preek voor te bereiden en te houden. Maar ondertussen ben ik, door de studie, door het doen in de praktijk en het volhouden, op een punt gekomen dat ik er ontspannen in ben en dat ik ook als spreker ervaar dat ik op mijn plek ben.”
Verlangen
“Mijn verlangen is om de Vader te kennen, en Hem te dienen door te doen wat Jezus deed. Dat is een avontuur waarvan ik het gevoel heb dat ik nog maar aan het begin sta. Dat verlangen is dieper en dieper geworden tijdens en ook na de studie Theologie aan de ETA. Juist ook omdat de ETA er zoveel aandacht aan besteedt hoe je God kunt kennen vanuit Zijn Woord. Die investering is een schat geworden waar ik elke dag de vruchten van pluk.”
“Wat ik huidige studenten Theologie mee zou willen geven is: als je een diep en aanhoudend verlangen hebt voor iets wat je tegelijkertijd helemaal niet ziet zitten, ga er dan toch mee aan de slag, stap voor stap. God kent je beter, en Hij weet precies waarvoor Hij je gemaakt heeft.”