Verdiepingscursus Sprekers

± 5 uur voorbereiding per les

Voor ervaren sprekers

Zwijndrecht

€ 225,- (inclusief lunch)

Inleiding

De verloren zoon, de barmhartige Samaritaan, de zaaier die ‘uitging om te zaaien’. Deze en andere gelijkenissen van Jezus behoren tot de bekendste Bijbelverhalen en zijn een centraal onderdeel van Jezus’ onderwijs over het koninkrijk van God. Hoewel erg bekend, denken we vaak aan de gelijkenissen als bruikbare zondagsschoolverhalen en blijft de oorspronkelijke betekenis verborgen. In de kerkgeschiedenis zijn de gelijkenissen daardoor op talloze manieren uitgelegd. We missen vaak de culturele sleutels en dagelijkse context van Jezus’ tijdgenoten om de kracht, de subtiele nuances en het appel van de gelijkenissen goed te duiden. Waarom vertelde Jezus eigenlijk gelijkenissen? Waarom zijn en blijven ze zo geliefd en wat kunnen we met de gelijkenissen voor de hedendaagse preekpraxis?

De gelijkenissen werpen uniek licht op Jezus als meesterverteller en pedagoog. De gelijkenissen doen niet zozeer een beroep op ons hoofd als wel op ons hart en onze verbeelding; Jezus geeft zijn hoorders een plaatje van Zijn Koninkrijk en nodigt ze uit om daarin te participeren. In deze Verdiepingscursus Sprekers gaan we aan de slag met deze unieke verhalen van Jezus. Je krijgt een overzicht van de verschillende interpretaties in de kerkgeschiedenis en tools om de gelijkenissen op een verantwoorde manier uit te leggen. Ook leer je hoe je vanuit de gelijkenissen kan preken op een wijze die recht doet aan de intentie van de gelijkenissen en aansluit bij de hedendaagse leefwereld van je hoorder.

Voor wie is de cursus bedoeld?

De cursus is bedoeld voor sprekers die zich verder willen ontwikkelen en toegerust willen worden in het aanstekelijk preken over de gelijkenissen. Je moet enige preekervaring hebben. Preek je al jarenlang wekelijks? Ook dan heeft deze cursus je wat te bieden.

Hoe is de cursus opgezet?

De cursus bestaat uit 3 lesdagen van 4,5 uur (incl. pauze). In de ochtenden staan theoretische verdieping en inspirerende voorbeelden centraal. ‘s Middags ga je aan de slag om het geleerde te verwerken in een exegese en preek. Thuis bereid je de preek verder voor. De laatste lesdag houd je deze voor de groep en ontvang je feedback van de docent.

Vind de dichtstbijzijnde leslocatie:
  • Je krijgt een inleiding en overzicht in de interpretatieleer van de gelijkenissen
  • Je krijgt een actueel overzicht van hedendaagse bronnen en materialen om de gelijkenissen te bestuderen
  • Je kan een gelijkenis in de context van Jezus’ hoorders plaatsen en op een actuele wijze vertalen naar het hier en nu
  • Je krijgt handvatten om op een boeiende manier over de gelijkenissen te (s)preken
  • Je krijgt feedback in je presentatie en performance als spreker

Waar wordt de cursus aangeboden?

In het cursusjaar 2018-2019 wordt de cursus aangeboden op de volgende locatie(s):

Zwijndrecht (3 zaterdagen m.i.v. 25 mei 2019)

Er staat voor het cursusjaar 2019-2020 geen cursus gepland.

De cursusprijs bedraagt € 225,- (inclusief koffie, thee en lunch).

Bart van Nes, MA

Bart studeerde theologie aan de Evangelische Theologische Faculteit in Leuven, België. Drie dagen in de week werkt hij bij de Evangelische Gemeente Rafaël in Goes. Daarnaast spreekt hij wekelijks in samenkomsten en jongerendiensten. Bij het Evangelisch College is Bart initiatiefnemer van en docent bij de Toerustingscursus Sprekers: Preken voor leken (locatie Zwijndrecht).

Geeft les bij de volgende opleiding(en):
Toerustingscursus Sprekers
Verdiepingscursus Sprekers