Sprekersroute

Het Evangelische College en het Baptisten Seminarium bieden gezamenlijk een tweejarig praktijkgericht studietraject aan om ‘leken'(s)prekers toe te rusten om inhoudelijke verdieping aan te brengen en de spreekvaardigheid te vergroten.

Sprekersroute

2-jarig studieprogramma hbo-niveau 30 ec
8 tot 10 uur studiebelasting per week
Amsterdam, 10 lesdagen op vrijdagmiddag en -avond
€ 1250,- per jaar

Waarom de Sprekersroute volgen?

  • Je wilt een deeltijdopleiding volgen die je in kunt passen in je werkzame leven.
  • Je zoekt een praktijkgerichte opleiding met een gedegen bijbels-theologische basis.
  • Je wilt toegerust worden als spreker, zowel inhoudelijk als praktisch.
  • Je wilt colleges ontvangen van ervaren docenten van zowel het Evangelisch College als het Baptisten Seminarium die jou verder kunnen helpen in je ontwikkeling als spreker.
  • Je wilt de mogelijkheid hebben de studie in de toekomst uit te bouwen naar een volledige theologische opleiding.

Inhoud

Met de Sprekersroute wordt een kort, maar volledig traject aangeboden van twee jaar dat voorbereidend is op en ondersteunend bij het voorgaan in Baptisten- en evangelische gemeenten. Het vakkenpakket brengt je naast inhoudelijke exegetische vaardigheden ook de mogelijkheid je spreekvaardigheid te trainen onder professionele begeleiding. Je leert zo niet alleen de Bijbel te lezen en te bevragen, maar ook uit te leggen en over te brengen aan anderen.

Zie voor meer informatie: Curriculum.

Doelgroep

De Sprekersroute is geschikt voor beginnende én gevorderde sprekers die op zoek zijn naar inhoudelijke verdieping én vaardigheden om (beter) te leren preken.

De sprekersroute is geen vervanging van of aanvulling op een bestaande theologiestudie. Deze route bereid je dus niet voor op het voorgangerschap; daarvoor zijn naast het spreken ook andere vaardigheden nodig die in bredere theologiestudies worden aangeboden (o.a. bij het Evangelisch College en het Baptisten Seminarium).

Leslocatie

Jaarlijks zijn er 10 lesdagen. Deze worden aangeboden op vrijdagmiddag en -avond in het Baptist House in Amsterdam. Je krijgt 7 dagen colleges van docenten, je participeert 2 dagen in een masterclass preekpraktijk onder leiding van professionele trainers en je eindigt het jaar met een praktijkdag vol oefenruimte.

Zie voor meer informatie: Leslocatie.

Na de studie

Na afloop van dit studieprogramma ontvang je het certificaat van de Sprekersroute. Door deze studie heb je een goede bijbels-theologische basis opgebouwd en vaardigheden meegekregen om de prediking te verzorgen in Baptisten- en evangelische gemeenten.

Ook zijn er goede doorstroommogelijkheden voor verdere studie:

Evangelisch College: Opleiding Theologie

Na afloop van de Sprekersroute kun je doorstromen naar de deeltijdopleiding Theologie van het Evangelisch College. Je krijgt dan vrijstelling voor de vakken:

  • Exegese Oude Testament (3 ec)
  • Exegese Nieuwe Testament (3 ec)
  • Hermeneutiek (4 ec)
  • Homiletiek (5 ec)
  • Liturgiek (3 ec)

Daarnaast krijg je gedeeltelijke vrijstelling voor de andere gevolgde vakken van de Sprekersroute.

Baptisten Seminarium

Bij het Baptisten Seminarium zijn in overleg diverse modules te volgen na de Sprekersroute.

Studenten aan het woord