Veelgestelde vragen
Veel gestelde vragen over de Opleiding Pastorale Hulpverlening
Nee, het Evangelisch College kiest er bewust voor overheidsonafhankelijk te zijn. Hierdoor hebben we de vrijheid om de inhoud van onze opleidingen vorm te geven vanuit onze eigen identiteit en onderwijsvisie.
Onze opleidingen zijn echter wél maatschappelijk en kerkelijk erkend en er bestaan doorstroommogelijkheden vanuit onze opleidingen naar erkende scholen.
Ja, wanneer je aan een andere theologische opleiding (HBO of WO) hebt gestudeerd, dan kan je vrijstellingen aanvragen voor een (gelimiteerd) aantal vakken die je met een voldoende hebt afgesloten, op voorwaarde dat het inhoudelijk om soortgelijke leerstof gaat en dat het een vergelijkbare studiebelasting betreft.
Procedure
Alle docenten die bij ons lesgeven sluiten aan bij de evangelische identiteit van het Evangelisch College. Daar kan je meer over lezen in ons identiteitsdocument.
Ja, wanneer je als student na afloop van de officiële studieduur de opleiding nog niet hebt afgerond, dan heb je de mogelijkheid om de studie voort te zetten via het afstandsonderwijs. Wanneer je in deze periode colleges wilt volgen, dan wordt je bijdrage berekend volgens het tarief van de afzonderlijke vakken.
De meeste vakken sluit je af met een schriftelijk tentamen. Deze tentamens staan vermeld op de lesroosters, die aan het begin van het collegejaar worden uitgereikt. Je zult naast het schriftelijk tentamen vaak ook één of meerdere verwerkingsopdrachten moeten maken. De instructies hiervoor staan beschreven op de vakomschrijving, die bij aanvang van elk vak wordt uitgedeeld en toegelicht door de docent.
Ja, dat is mogelijk. Alle locaties van onze opleidingen zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
Ja, er worden tijdens de schoolvakanties geen lessen of deadlines ingeroosterd. Tijdens de schoolvakanties is het administratiekantoor in Zwijndrecht eveneens gesloten. Hetzelfde geldt voor de officiële feestdagen.
Nee, op dit moment is dat niet mogelijk. Verreweg het grootste deel van het studiemateriaal is in het Nederlands en de lessen worden ook in het Nederlands gegeven.
De makkelijkste manier om te bepalen wat je mogelijkheden zijn is het maken van onze Studieadvies-test. Daardoor wordt inzichtelijk wat je opties zijn binnen het niveau en de beschikbare tijd die je hebt. Daarnaast is het belangrijk goed voor ogen te houden waarom je wilt studeren. Wat is je doel? Zoek vervolgens de opleiding binnen jouw mogelijkheden die daar het nauwst op aansluit.
Kom je er nog steeds niet uit? Neem gerust contact ons op. Soms kan een persoonlijk gesprek veel duidelijk maken. We helpen je graag verder!
Ja, dat kan. De term ‘evangelisch’ in ‘Evangelisch College’ betekent niet dat je per se in een evangelische gemeente moet zitten. Met ‘evangelisch’ bedoelen we de brede evangelisch-protestantse identiteit die de meeste protestantse kerken met elkaar delen (denk bijvoorbeeld aan het gebruik van het woord in de ‘Evangelische Omroep’). De studenten die bij ons een opleiding volgen komen dan ook uit de gehele breedte van kerkelijk Nederland. Lees hier meer over onze evangelische identiteit en wat het inhoudt.
Nee, dat is niet nodig. Er studeren bij ons ook studenten die momenteel niet lid zijn van een kerk. Wanneer je de opleiding op B-niveau doet, is het voor het uitvoeren van bepaalde (praktijk)opdrachten wel gemakkelijk om lid te zijn van een gemeente, omdat de opdrachten in een kerkelijke context plaatsvinden. Maar ook zonder lidmaatschap is het uitvoeren van deze opdrachten mogelijk.
Zie ook ons coronablog voor actuele informatie.
Bij onvoldoende vooropleiding of als je twijfelt of je het studieniveau en/of studiebelasting aankunt, bestaat de mogelijkheid om je bij de Opleiding Pastorale Hulpverlening aan te melden als student op A-niveau, maar de eerste maanden (september tot en met december) toch mee te doen als student op B-niveau. Afhankelijk van de resultaten kan dan in onderling overleg besloten worden of je wel of niet doorgaat als student op B-niveau (met doorberekening van de kosten) of toch gewoon doorgaat op A-niveau (je ontvangt dan alleen een aanvullende factuur voor de vakken die je wel als student op B-niveau hebt gevolgd).
Op dezelfde wijze is het ook mogelijk om je aan te melden als Toehoorder, maar de eerste lesmaanden op A-niveau de opleiding ‘uit te proberen’.
Als je van deze proefperiode gebruik wilt maken, dan kun je dit aangeven bij het opmerkingenveld aan het eind van het Aanmeldingsformulier of bij aanvang van de opleiding doorgeven aan de opleidingscoördinator.
Stel je vraag
Heb je nog een vraag die niet is beantwoord? Neem dan contact met ons op via onderstaand contactformulier.