De opleiding Pastorale Hulpverlening in het kort

3-jarige deeltijdopleiding hbo-niveau 90 ec
Aangeboden op 3 studieniveaus
Investering van 8 tot 16 uur studietijd per week
Jaarlijks 11 collegedagen
Leslocaties in Meppel (za) en Zwijndrecht (vr)

Heb jij liefde voor God en hart voor mensen?

De driejarige deeltijdopleiding Pastorale Hulpverlening van het Evangelisch College leid je op tot een professioneel pastoraal hulpverlener. Hiermee kan je (al dan niet beroepsmatig) aan de slag als pastoraal hulpverlener in de kerk, organisatie of als ZZP-er met een eigen pastorale hulpverleningspraktijk. De opleiding kenmerkt zich door het aanbieden van een combinatie van bijbelse theologie, pastorale vaardigheden en persoonlijke ontwikkeling.

Waarom kiezen voor de Opleiding Pastorale Hulpverlening?

  • Je wilt een deeltijdopleiding in kunnen passen in een werkzaam leven.
  • Je wilt vanuit een stevig bijbels-theologisch fundament opgeleid worden tot pastoraal werker.
  • Je wilt pastorale vaardigheden ontwikkelen om daadwerkelijk van betekenis te kunnen zijn in het leven van een ander.
  • Je wilt brede kennis opdoen om een verantwoorde inschatting te maken van de pastorale situatie.
  • Je hebt de geestelijke stabiliteit om een bestendige rol te kunnen spelen in het leven van een ander.

Hoe is de opleiding opgezet?

De opleiding is een gedegen combinatie van theorie en praktijk. Het bijzondere van de opleiding is dat je, naast dat je veel informatie vergaart over de pastorale praktijk, ook veel kennis van de Bijbel opdoet: een unieke combinatie van pastoraat en bijbelse theologie! Tijdens de colleges wordt deze relatie tussen de theologische vakken en het pastoraat duidelijk uiteengezet. Daarnaast maak je kennis met het goede dat de psychologie te bieden heeft. Jaarlijks zijn er tien lesdagen en een praktijkdag, met daarnaast veel zelfstudie. Door de opleiding heen ontwikkel je je pastorale vaardigheden, die je in leert te zetten in de praktijkopdrachten en de stage.

Zie voor meer informatie: Curriculum.

Wat is het niveau en de studiebelasting?

De opleiding kan gevolgd worden op twee studieniveaus of als toehoorder.

  • Student (B-niveau). Wil je opgeleid worden tot professioneel pastoraal hulpverlener? Dan is dit niveau voor jou bedoeld. Je volgt de colleges, maakt tentamens en opdrachten en je voert praktijk- en stageopdrachten uit. Als je de volledige opleiding in drie jaar wilt afronden, vraagt dit een tijdsinvestering van ongeveer zestien uur. De opleiding kent een hbo denk- en werkniveau en er gelden een aantal toelatingscriteria.
  • Student (A-niveau). Heb je het verlangen om goed toegerust te worden voor het (vrijwilligers) pastoraat in de gemeente of organisatie? Dan is dit studieniveau voor jou de beste keuze. Dit studieniveau kent een verminderde studiebelasting, minder nadruk op de theoretische toetsing en er gelden voor dit studieniveau geen toelatingscriteria.
  • Toehoorder. Hierbij volg je alleen de lessen.
Student (B-niveau)Student (A-niveau)
Indicatie studieniveauHBO-niveauMBO-niveau 3/4
Studiebelasting30 EC per jaar (± 16 uur p/w)*15 EC per jaar (± 8 uur p/w)*
DoelgroepJe wilt opgeleid worden tot professional om beroepsmatig aan de slag te kunnen als pastoraal hulpverlener.Je hebt het verlangen opgeleid en toegerust te worden in het pastoraat, voor vrijwilligersfuncties.
ToetsingTentamens, opdrachten en praktijkTentamens, opdrachten en praktijk; minder nadruk op theoretische toetsing
StudiemateriaalEC-studiemodulen en Nederlandstalige boekenEC-studiemodulen en Nederlandstalige boeken
ToelatingsvoorwaardenMinimaal havo of mbo-niveau 4Advies: havo of mbo-niveau 3/4
DiplomeringDiplomaCertificaat op A-niveau
*1 European Credit = 28 studie-uren


Voor welk studieniveau kan ik mij het best aanmelden?

Bij onvoldoende vooropleiding of als je twijfelt of je het studieniveau en/of studiebelasting aankunt, bestaat de mogelijkheid om je aan te melden als student op A-niveau, maar de eerste maanden (t/m december) toch mee te doen als student op B-niveau. Afhankelijk van de resultaten kan dan in onderling overleg besloten worden of je wel of niet doorgaat als student op B-niveau (met doorberekening van de kosten) of toch gewoon doorgaat op A-niveau (je ontvangt dan alleen een aanvullende factuur voor de vakken die je wel als student op B-niveau hebt gevolgd).

Op dezelfde wijze is het ook mogelijk om je aan te melden als Toehoorder, maar de eerste lesmaanden op A-niveau de opleiding ‘uit te proberen’.

Als je van deze proefperiode gebruik wilt maken, dan kun je dit aangeven bij het opmerkingenveld aan het eind van het Aanmeldingsformulier of bij aanvang van de opleiding doorgeven aan de opleidingscoördinator.

Wat zijn de mogelijkheden na de studie?

Na het volgen van deze opleiding heb je veel kennis over de Bijbel opgedaan en heb je geleerd deze kennis op verantwoorde wijze te gebruiken in het pastoraat. Door de praktijkopdrachten en de stage heb je ook de benodigde praktische pastorale vaardigheden opgedaan om als pastoraal werker te kunnen functioneren. Hierdoor ben je opgeleid om (al dan niet beroepsmatig) aan de slag te gaan als pastoraal hulpverlener in een kerk, (zorg)instelling, organisatie of zelf een eigen pastorale praktijk te beginnen.

Er zijn ook mogelijkheden om door te stromen en je opleiding een vervolg te geven:

Vernieuwde samenwerking met CHE; binnen 1 jaar een AD diploma!

Vanaf collegejaar 2022-2023 is het mogelijk om na de opleiding binnen 1 jaar een overheidserkend AD-diploma te behalen aan de CHE. Met deze AD, oftewel Associate Degree, verzilver je niet alleen je EC-studie met een erkende graad, maar krijg je ook bevoegdheid voor onder meer het functioneren in jeugdwerk en op pioniersplekken binnen de PKN. Omdat het studieprogramma van de AD de eerste fase van de studie hbo-theologie omvat, biedt een AD ook een goede doorstroommogelijkheid voor een bachelor-diploma.

Aanvullende informatie: Het AD-traject heeft een studieomvang van 60 ec.
Naast een afgerond 3-jarig EC-traject geldt als toelatingsvoorwaarde voor het AD-traject  een mbo-4 of havodiploma (of een toelatingstest).

EC-studenten kunnen voor meer informatie contact opnemen met theologie@che.nl.

Student aan het woord