Samengevat:

4 tot 12 uur studiebelasting per week

jaarlijks 20 vrijdagen in Zeist

€ 750,- tot € 1750,- per jaar

De Jongerenwerkersopleiding bestaat sinds 2000 en is opgezet door de Wittenberg. Met ingang van het studiejaar 2019-2020 wordt deze opleiding voortgezet onder de vlag van het Evangelisch College.

Inleiding

In deze opleiding word je in twee jaar opgeleid tot een professioneel jongerenwerker die beroepsmatig inzetbaar is in de kerk of een christelijke jongerenorganisatie.

Aanmelden     Bezoek een Open dag     Stel een vraag     Losse modules volgen

Waarom de Jongerenwerkersopleiding volgen

• Je hebt een hart voor God en voor jongeren
  • Je wilt opgeleid worden tot professioneel jongerenwerker
  • Je wilt een praktijkgerichte opleiding volgen met bevlogen docenten uit het werkveld
  • Je bent bereid te investeren in jezelf en je loopt niet weg voor uitdagingen
  • Je wilt leren hoe je op aanstekelijke wijze het christelijk geloof in deze tijd aan jongeren kunt overbrengen

Inhoud en opzet

De Jongerenwerkersopleiding bestaat uit 12 modulen die elk een bepaald aspect uit het werk van de jongerenwerker uitlichten. In elke module doe je relevante kennis op, ontwikkel je praktische vaardigheden en werk je aan je persoonlijke en geestelijke ontwikkeling. Ook oefen je gedurende de gehele opleiding met het voorbereiden en geven van Bijbelstudies aan jongeren. Op die manier leer je vanuit de praktijk de Bijbel op verantwoorde manier uit te leggen en toe te passen in de leefwereld van jongeren.

Zie voor meer informatie: Curriculum

Niveau en studiebelasting

Jongerenwerkers werken over het algemeen heel zelfstandig. Ze moeten veel initiatieven en beslissingen nemen. Vaak staan ze daarbij in een spanningsveld tussen verschillende belangengroepen (bijvoorbeeld jongeren en kerkenraad, of probleemjongeren en buurtbewoners). Daarom moet een jongerenwerker op hbo-niveau kunnen functioneren.

De opleiding wordt daarom aangeboden op een (post-)hbo denk- en werkniveau en kan gevolgd worden als student of als toehoorder.

• Als student volg je de lessen, voer je praktijkopdrachten uit, schrijf je reflectieverslagen en volg je een supervisietraject. Als je de volledige opleiding in drie jaar wilt afronden, ben je ongeveer 12 uur per week kwijt aan de studie (inclusief collegedagen).
  • Als toehoorder volg je alleen de colleges. Hiervoor kies je als je geen beroepsmatige functie als jongerenwerker ambieert, maar wel geïnspireerd en toegerust wilt worden in je taak als jongerenwerker.
Studieniveau Omschrijving Studiebelasting
Student Lessen
Praktijkopdrachten
Supervisie
± 12 uur p/w
Toehoorder Lessen ± 4 uur p/w

Theorie en praktijk

Uitgangspunt voor de Jongerenwerkersopleiding is dat de theorie aansluit bij de praktijk. Dit betekent dat de ervaringen uit de praktijk uitgangspunt zijn voor de lessen. Dit kunnen zowel algemene ervaringen uit het werkveld als de eigen praktijkervaringen van studenten zijn. De studenten moeten hetgeen ze leren kunnen toepassen in de praktijk. De opleiding kent een geleid leerplan. Dit wil zeggen dat de onderwijsdoelstellingen vastliggen, maar dat de invulling ervan deels door docenten en studenten samen wordt bepaald. Het onderwijs wordt ingedeeld naar beroepsgerichte thema’s en problemen. Het onderwijs wordt niet aangeboden in gescheiden vakdisciplines, maar de vakken zijn geïntegreerd. Voor de lessen betekent dit een hoge mate van eigen inbreng.

Lesdata en leslocatie

Jaarlijks zijn er 20 collegedagen. Deze worden om de week op vrijdag aangeboden in het gebouw van de Wittenberg in Zeist. Daarnaast begint de opleiding met een introductieweekend en is er een jaarlijks experience-weekend.

Zie voor meer informatie: Leslocatie

Na de studie

Na afronding van deze opleiding kun je solliciteren naar een betaalde baan als jongerenwerker in de kerk of een christelijke organisatie. Goed opgeleide jongerenwerkers zijn hard nodig en er zijn regelmatig vacatures. Een aantal studenten kiest ervoor zich als vrijwilliger (bijvoorbeeld als jeugdouderling) in te zetten.