Cursusprogramma

Hoe ziet het cursusprogramma eruit?

De cursus bestaat uit tien lessen van 2,5 uur. In de les wordt klassikaal onderwijs afgewisseld met praktische opdrachten.

Les Thema Inhoud
1 Het belang van verantwoord Bijbelgebruik Introductie
2 Idem De Bijbel contextueel lezen
3 Het proces van ontdekken Ogen open voor wat er echt staat
4 Idem Bijbelse genres | het narratief en de brief
5 Het proces van begrijpen De historische context
6 Idem Inleven in het oorspronkelijke publiek
7 Het belang van toepassen Verantwoord actualiseren en concretiseren
8 Idem Heiliging | het grote verhaal van de Bijbel
9 Reflectie Het toepassen van de wet
10 Integratie Een verantwoorde theologie

Wie is de docent?

De cursus wordt gegeven door drs. John Boekhout, de schrijver van het gelijknamige boek en ontwikkelaar van deze cursus of door docenten van het Evangelisch College die door John Boekhout zijn getraind om deze cursus te geven.

drs. John Boekhout

John Boekhout is Bijbelleraar, trainer en spreker. Hij schreef het gelijknamige boek ‘Verantwoord Bijbelgebruik’ en is actief namens Stichting Apollos.

Geeft les bij de volgende opleiding(en):
Verantwoord Bijbelgebruik

Jirska van Hooijdonk, MA

Studeerde Bijbel en Theologie (BA) aan de Evangelische Theologische Faculteit (ETF) in Leuven, België, voorheen Algemene Letteren (Politieke Geschiedenis, MA) aan de Universiteit Utrecht. Studeert na een omweg (MA Aspects and Implications of Biblical Interpretation, London School of Theology) verder aan haar MA Bible and Theology in Leuven. Is werkzaam als docent NT en ETS-coördinator bij het Evangelisch College. Jirska geniet van de ETS, omdat cursisten op een directe manier voor de uitdaging van Bijbelinterpretatie komen te staan. Haar verlangen is dat cursisten groeien in hun vaardigheid om zelf de Bijbel te lezen en uit te leggen, zodat zij groeien in hun geloof en in hun vermogen om te onderscheiden.

Geeft les bij de volgende opleiding(en):
ETS-Bijbelcursus
Verantwoord Bijbelgebruik

Hanno Snippe

Heeft gestudeerd aan de Evangelische Bijbelschool, toen nog in Doorn. Is sinds 1997 docent geweest op verschillende locaties. Naast de spreekbeurten is hij werkzaam geweest voor Operatie Mobilisatie. Op dit moment werkt hij als docent Godsdienst op een school voor voortgezet onderwijs.

Geeft les bij de volgende opleiding(en):
Verantwoord Bijbelgebruik

Metta Wierenga, MA

Studeerde theologie aan de CHE in Ede en aan de Evangelische Theologische Faculteit in Leuven. Is werkzaam als docent Nieuwe Testament en Hermeneutiek bij het Evangelisch College. Ook schrijft zij voor de ETS de themalessen en de lessen Nieuwe Testament. Voorheen was zij als docente betrokken bij Stichting Agapè (Doorn).

Metta is getrouwd en woont in Sleeuwijk.

Wat haar drijft is Paulus’ oproep aan zijn lezers om een woning van Christus’ woorden in al hun rijkdom te zijn. Haar passie is daar vandaag de dag aan bij te dragen via het Evangelisch College. De eenheid en intertekstualiteit van de Bijbel heeft haar grote belangstelling.

Geeft les bij de volgende opleiding(en):
ETS-Bijbelcursus
ETS-Bijbelcursus (avond)
Verantwoord Bijbelgebruik
Opleiding Theologie
Sprekersroute
Opleiding Missionair Werk
Opleiding Pastorale Hulpverlening