ETS-studiedagen

In aanvulling op het cursuscurriculum, dat in vier jaar alle Bijbelboeken behandelt, verzorgt de ETS ook jaarlijks drie landelijke praktijkgerichte studiedagen. Ze zijn bedoeld om cursisten praktisch toe te rusten voor een taak in de gemeente. Deze studiedagen zijn voor ETS-cursisten kosteloos bij te wonen.

Wil je het Diploma Assistent Gemeentewerker behalen, dan zijn deze studiedagen verplicht en maak je ook de praktijkopdrachten bij deze dagen.

Hoe worden de ETS-studiedagen ingevuld?

Cursusjaar Thema
2018-2019 Missie van de kerk

1. Jezus volgen: discipelschap
  2. Jezus aanbidden: liturgie en spiritualiteit
  3. Jezus verkondigen: missionair zijn
2019-2020 Pastoraat in de kerk

1. Basisprincipes in het pastoraat (praktijk-gericht)
  2. Basisthema’s pastoraat (thema-gericht)
  3. Pastoraat aan speciale groepen (doelgroep-gericht)
2020-2021 Onderwijs in de kerk

1. De kerk als leergemeenschap voor jong en oud
  2. Bijbelstudiemethodiek: Rondom de Bijbel
  3. Homiletiek: Preken voor leken
2021-2022  Leiderschap in de kerk

1. Geestelijk leiderschap: de leider als herder van de kudde
  2. Pastorale ethiek: zorgen voor een eigenwijze kudde
  3. Boosheid en conflicten: zorgen voor een morrende kudde

2019-2020 | Pastoraat in de kerk

In het cursusjaar 2019-2020 verzorgt de ETS drie studiedagen in Doorn rondom het thema ‘Pastoraat in de kerk’. De eerste ETS-studiedag van het cursusjaar heeft plaatsgevonden op 9 november.

Aanmelden     Download flyer

7 maart 2020 20 juni 2020
Kinder- en jongerenpastoraat Persoonlijkheid en pastoraat
In samenwerking met Raise Up
Wietske Noordzij & Erik Smit
Hermineke Vonk
drs. Henriëtte van Nes

Kinder- en jongerenpastoraat

za. 07 maart 2020, 10:30 – 16:00 uur

Deze studiedag wordt georganiseerd in samenwerking met Wietske Noordzij en Erik Smit van Raise Up (www.raiseup.nl); een denktank, kenniscentrum en trainingsorganisatie op het gebied van weerbaarheid, preventie en pastoraat aan kinderen en jongeren.

Tijdens deze studiedag ga je aan de slag met jeugdpastoraat. Wat kun je doen om te zorgen dat de jeugd in jouw kerk in goede handen zijn, ook als het stormt in hun leven? De focus ligt deze studiedag op het proces in de kerk: hoe organiseer je dit structureel en op een goede, bestendige manier? Je krijgt concrete handvatten aan de hand van onder andere een analyse-instrument en casussen uit de praktijk.

Het Brandpunt (in de kapel)
Postweg 18
3941 KA Doorn

Kosten

• Voor ETS-cursisten horen deze studiedagen bij het programma. Er wordt alleen een bijdrage van € 5,- gerekend voor koffie en thee.
  • Voor bezoekers bedragen de aanmeldingskosten per studiedag € 20,-, inclusief koffie en thee.
  • EC-studiepashouders ontvangen 50% korting en betalen dus slechts € 10,-.

Annuleringsvoorwaarden

In verband met de kosten die worden gemaakt voor de catering, vindt er bij annulering geen restitutie plaats van de aanmeldingskosten.