Studiedagen

Jaarlijks biedt de ETS-Bijbelcursus ook drie praktijkgerichte studiedagen aan. Deze studiedagen zijn bedoeld om je praktisch toe te rusten voor een taak in de gemeente. Wil je het Diploma behalen, dan zijn deze studiedagen verplicht en maak je ook de praktijkopdrachten bij deze dagen.

Geen cursist? Ook dan ben je van harte welkom om je aan te melden voor deze studiedagen!

Achtergrondinformatie bij de studiedagen

Hoe worden de ETS-studiedagen ingevuld?

Cursusjaar Thema
2022-2023 Missie van de kerk

1. Jezus volgen: discipelschap
  2. Jezus aanbidden: liturgie en spiritualiteit
  3. Jezus verkondigen: missionair zijn
2023-2024 Pastoraat in de kerk

1. Basisprincipes in het pastoraat (praktijk-gericht)
  2. Basisthema’s pastoraat (thema-gericht)
  3. Pastoraat aan speciale groepen (doelgroep-gericht)
2024-2025 Onderwijs in de kerk

1. De kracht van kleine groepen
  2. Kringen rondom de Bijbel
  3. (S)preken met passie; de kracht van storytelling

2025-2026

Kinder- en jongerenwerk in de kerk

1. Jongeren begrijpen
  2. Leren geloven
  3. Growing Young

Programma

In het cursusjaar 2021-2022 bieden we de drie studiedagen aan rondom het thema ‘Kinder- en jongerenwerk in de kerk’:

Samen Jong: Kerk-zijn voor alle generaties

Aangeboden in samenwerking met MissieNederland

Datum en tijd:Zaterdag 18 juni 2022, 10:00 tot 15:30 uur
Locatie:Amsterdam (nadere informatie volgt nog)
Sprekers:o.a. Sabine van der Heijden, Vincenza La Porta,
Jan Wolsheimer, Martine Versteeg en Rebecca Cauwels
Opzet:In de ochtend is er een boekpresentatie en een inleiding op het them.
In de middag is er een keuzeprogramma van 6 workshops

Inhoud

Op deze studiedag staat de uitgave en de inhoud van het boek Samen Jong centraal. Dit boek is een Nederlandse bewerking van het toonaangevende boek Growing Young dat enkele jaren geleden in de VS is uitgekomen en waarin na uitgebreid onderzoek de kenmerken worden beschreven van kerken die bovengemiddeld veel jongeren aantrekken en vasthouden. Op basis hiervan zijn een zestal kernwaarden geformuleerd voor vitaal en toekomstgericht kerkzijn. Waar Growing Young de associatie oproept dat de kerk vooral moet verjongen, legt Samen Jong nadruk op het kerkzijn met álle generaties. Deze studiedag is dus niet alleen interessant en relevant voor jeugdwerkers, maar voor iedereen die hart heeft voor de kerk.

Programma

Programma volgt nog.

Eerdere studiedagen

Za. 13-11-2021 | Jongeren begrijpen: geloven in de leefwereld van kinderen en jongeren

Jongeren begrijpen
Geloven in de leefwereld van kinderen en jongeren

Zaterdag 13 november 2021
Bianca Boender

Inhoud
Heb je het idee dat je de leefwereld van de kinderen en jongeren in je omgeving nog begrijpt, kent en weet wat ze bezighoudt? Ervaar je verbinding? Waar je ze ook tegenkomt; op straat, in de winkel, in de bus, tijdens je werkzaamheden, thuis in je opvoeding, als kleinkind, als gemeentelid of bij jouw werk in kerk; jij kunt er zijn voor de volgende generatie, jij bent van invloed op hen.

Op deze studiedag neemt Bianca Boender, van de organisatie YNGbelieve en You!nG, je mee in de leef- en belevingswereld van kinderen en jongeren. Ontdek hoe kinderen en jongeren gevormd worden, denken en leven.

Laat je deze dag trainen – vanuit levenswijsheid, kennis en Gods woorden – door middel van een afwisselend programma met ruimte voor jouw vragen.

Over de spreker
Bianca Boender heeft ruim 20 jaar ervaring in het werken met (allochtone) jongeren, onder andere in het welzijnswerk. Daarnaast is zij een ervaren trainer, methodiekontwikkelaar en coacht ze professionals en teams in hun werk met jongeren.

Za. 19-03-2022: Leren geloven: geloofsontwikkeling bij kinderen en jongeren

Leren geloven
Geloofsontwikkeling bij kinderen en jongeren

Zaterdag 19 maart 2022
Martin Tensen

Het is niet vanzelfsprekend dat jongeren die in de kerk opgroeien ook het geloof vasthouden. Veel kerken en gemeenten staan voor de vraag hoe zij het geloof het beste aan hun tieners kunnen overdragen. Deze studiedag is bedoeld om je inzicht in dit proces te geven.

In het programma wordt onder andere aandacht besteed aan de fasen in de geloofsontwikkeling van kinderen en jongeren. We kijken hoe de gemeente in haar onderwijs hier het beste bij aan kan sluiten. Daarnaast onderzoeken we welke invloed de cultuur (het postmodernisme) op deze aanpak heeft. Ook gaan we het hebben over hoe de kerk ouders kan ondersteunen in de geloofsopvoeding van hun kinderen. Ten slotte kijken we naar onszelf. Hoe sta je voor een groep en hoe functioneer je zelf als geloofsoverdrager?

Over de spreker
Martin Tensen is theoloog, al veertig jaar actief betrokken in het jeugdwerk en al bijna twintig jaar docent bij de Jongerenwerkersopleiding van het Evangelisch College.
Hij schreef het systematisch theologische boek voor jongeren(werkers) Wat & waarom ik geloof

Aanmeldingsformulier