Boekrecensie | De keuze

Hoe leef je verder na Auschwitz?

Edith belandde in 1944 als zestienjarige samen met haar zus Magda in het concentratiekamp Auschwitz. In dit boek verhaalt Edith hoe zij wist te overleven in de nachtmerrie van dit kampt. Ze vertelt over verschillende aangrijpende gebeurtenissen. Op de eerste avond in het kamp moet ze dansen voor Josef Mengele, terwijl ze net heeft gehoord dat haar moeder rechtstreeks de gaskamer in moest lopen.

Het is een boek met aangrijpende gebeurtenissen waar de wreedheden van het kamp niet worden geschuwd. Na haar bevrijding heeft ze jarenlang niets willen en kunnen vertellen over alles wat ze heeft meegemaakt. Veertig jaar lang voelde ze zich nog schuldig dat zij als een van de weinigen het kamp heeft overleefd. Ze studeerde klinische psychologie en langzaamaan begon ze te beseffen dat ze een keuze had. Óf gevangen blijven in haar eigen herinneringen (zoals ze zelf zegt: ‘Ik was een gevangenbewaarder voor mezelf geworden.’). Óf de keuze om uit die gevangenis te stappen.
Vanaf dat moment helpt ze haar eigen cliënten door hen te zeggen dat er altijd een keuze is. ‘Of je ziet een halfleeg glas, óf een halfvol glas. Niemand anders kan deze keuze voor jou maken.’

Het boek raakt. Het is doorspekt met inzichten die helpend zijn in het pastoraat. Een must om op de plank te hebben staan.

Eger, E. De keuze.
Amsterdam, Lev. Uitgevers, 2020. 328 pag. €17,50.