Menu

Studiedag Samengestelde gezinnen

Op zaterdag 23 maart 2019 vindt van 10.00 – 16.00 uur de studiedag over samengestelde gezinnen plaats, met als thema: ‘Heb je het goed SAMEN gesteld?’.

 
 
In de huidige tijd wordt familiecomplexiteit steeds normaler. Ruim 20% van de mensen tussen de 25-45 jaar groeien op in een niet-klassiek gezin. En deze getallen lijken alleen maar te stijgen. Wat betekent dit voor de kinderen én voor de (stief-, pleeg-)ouders? Tijdens deze studiedag denken we met elkaar na over de complexiteit van samengestelde families. 
 De volgende vragen komen hierbij aan bod:
• Welke rol spelen loyaliteiten? 
• Welke rol spelen verwachtingen?
• Hoe kom je ‘vrij van je verleden’? 
• Hoe ga je om met schuld en schaamte? 
• Hoe vermeng je verschillende bloedgroepen?
• Wat zegt de Bijbel hierover?
 
In de (kerkelijke) omgeving kan er ook veroordeling meespelen, waardoor het (pastorale) gesprek vaak niet gevoerd wordt. Op deze dag worden er handvaten gegeven voor (pastorale) begeleiding.
 

Doelgroep

De studiedag is allereerst bedoeld voor mensen die vanuit een begeleidende rol (pastoraat, hulpverlening of onderwijs) interesse in dit onderwerp hebben, daarnaast zijn alle andere belangstellenden ook van harte welkom. 
 

Sprekers 

De sprekers zijn Pascalle Laban en Syta Bosma, beide ervaringsdeskundigen.
 
Pascalle heeft zich gespecialiseerd in dit onderwerp en spreekt vanuit haar eigen organisatie hier veel over (www.opnieuwopweg.nl). 
 
Syta Bosma is als docent (bij de opleiding Pastorale Hulpverlening & Toerustingscursus Pastoraat) betrokken bij het Evangelisch College.
 

Waar en wanneer

De geheel verzorgde studiedag (incl. lunch) vindt van 10:00 tot 16:00 uur plaats in het Evangelisch College Onderwijscentrum, Anjerstraat 79 in Zwijndrecht. Geïnteresseerden zijn van harte welkom. De kosten bedragen €25,00. (EC-cursisten, studenten en studiepashouders €17,50).