Menu

ETS-studiedag | zaterdag 9 juni 2018

Organisator: Evangelische Toerusting School
Studie: ETS-Studiedagen > Aanmelden
Datum: 9 juni 2018
Tijden: 10.30 - 15.30 uur
Locatie: De Goede Reede
Adres: Vondellaan 2
3906EA
Veenendaal

Spreker(s): ir. ds. Gerard van der Schee
Contactpersoon: ETS - Phillian Leeflang > Contact opnemen


Mededelingen:

Programma:

Boosheid en conflicten: zorgen voor een morrende kudde

Waar mensen samen leven, samen werken en samen kerken ontstaan irritaties en conflicten. Zowel door geschillen als door verschillen. Deze studiedag gaat over drie aspecten:

 

 1. Wat zegt de Bijbel over boosheid?
  Er wordt niet vaak over gepreekt, maar wat reikt Gods Woord aan over die bijzondere en lastige emotie van boosheid. Hoe ging Jezus er mee om en mensen zoals Jona en Paulus? Bestaat heilige boosheid en wat zijn de kenmerken daarvan? Mozes veranderde van opvliegend naar zachtmoedig. Is dat een vrucht van de Geest, van zijn leven met God?
   
 2. Hoe werkt boosheid in de praktijk?
  Hoe communiceer je bij irritatie? Soms lopen relaties vast door een enkele uitspraak. Soms is er sprake van onrecht. De energie van boosheid kunnen we benutten om moedig en wijs het gesprek aan te gaan. Hoe doe je dat? We zullen oefenen met een drieslag die kan helpen om goed boos te zijn en er tegelijkertijd samen uit te komen. Dat lukt niet altijd. Maar we zijn geroepen om vrede te houden met alle mensen. Daarom willen we altijd een herstelpoging doen en leren vergeven wat ons is aangedaan.
   
 3. Wat doet een conflict met een groep?
  Als herder heb je niet alleen te maken met je eigen boosheid, maar je moet er ook iets met spanningen in een groep, in de gemeente. Een groepsconflict heeft eigen kenmerken. Wat leren we daarover vanuit de Bijbel, van Jezus, Nehemia, David en anderen. Hoe treedt je op naar de betrokkenen en wat communiceer je naar de gemeente, de kudde? Als je niet handelt kan de kudde morrend uiteenvallen.

Gerard van der Schee is sinds 2012 auteur en trainer van GoedBoos.