Menu
 • Toerustingsprogramma Leiderschap

  Jaarlijks toerustingsprogramma voor leiders uit kerken, bestaande uit vier bijeenkomsten met ervaren sprekers/trainers.

Toerustingsprogramma Leiderschap

NIEUW! Met ingang van het seizoen 2017-2018 biedt het Evangelisch College het Toerustingsprogramma Leiderschap aan.


Download flyer     Aanmelden


Doelgroep
De doelgroep van dit toerustingsprogramma is een ieder die (al dan niet beroepsmatig) een leidinggevende rol vervult in de kerk. Te denken valt aan predikanten, voorgangers, kerkenraadsleden, oudsten en kerkelijk werkers. 

Nederland
Vind de dichtstbijzijnde leslocatie:
Doel
Het doel van dit programma is om leiderschapsontwikkeling in de kerk te ondersteunen door middel van het aanbieden van trainingen en het creëren van een vertrouwde plek waarin gereflecteerd wordt op wat leiderschap in de kerk inhoudt en welke rol je als leider hierin zelf hebt. 

Data en locaties
In het seizoen 2017-2018 wordt het leiderschapsprogramma aangeboden in Amersfoort op 4 vrijdagmiddagen (met vooraf een lunch) en in Zwijndrecht op 4 zaterdagochtenden (met na afloop een lunch).*

 • Amersfoort: 6 oktober, 19 januari, 9 maart en 1 juni 2018.
 • Zwijndrecht: 7 oktober, 20 januari, 10 maart en 2 juni 2018

*Onder voorbehoud van voldoende deelnemers (minimaal 15).

Opzet
Het programma bestaat uit jaarlijks vier bijeenkomsten waarin onderwerpen behandeld worden die toegespitst zijn op de praktijk van het leidinggeven in kerkelijke context. Elke bijeenkomst wordt verzorgd door een spreker/trainer met een ruime ervaring in leiderschapsontwikkeling binnen de kerk. Na afloop van elke training vindt er in kleine groepen een nabespreking plaats, waarin gereflecteerd wordt op de eigen praktijksituatie.
Jaarlijks wordt er - in overleg met de deelnemers - een nieuw programma voor het jaar erna opgesteld. 

Aanmelding
Aanmelden kan via het aanmeldingsformulier.
Bij aanmelding zijn de volgende voorwaarden van toepassing: klik hier.

Programma 2017-2018

Bijeenkomst Thema Spreker / trainer
1 Persoonlijk leiderschap Joël Aerts
2 Valkuilen voor leiders Wim grandia
3 De kracht van de kwetsbare leider Oeds Blok en Liesbeth van Tongeren
4 De leider als herder Ron van der Spoel

Joël Aerts, MSc

Joël Aerts studeerde cum laude af in International Business & Management en heeft internationale leiderschapservaring opgedaan als manager bij een non-profitorganisatie. Hij is een gedreven spreker en auteur over leiderschap en leiderschapsontwikkeling. Met Ben Tiggelaar schreef hij o.a. de bestseller 'MBA in één dag - het boek'. 
Hij is bestuurslid van Willow Creek Nederland en één van de hosts van de Global Leadership Summit.

Geeft les bij de volgende opleiding(en):
Toerustingsprogramma Leiderschap

Wim Grandia

Wim Grandia is bekend door zijn werk voor de Evangelische Omroep, waar hij zich als presentator en eindredacteur inzette voor de jongerentak. Na zijn EO-loopbaan werd hij voorganger van de Evangelische Gemeente Jozua in Dordrecht. Nu werkt hij als parttime voorganger voor de Evangelische Gemeente Berea De Maten in Apeldoorn, waarbij hij eerder als gemeentecoach betrokken was. Daarnaast heeft hij een eigen trainings- en coachingbureau van waaruit hij zich onder andere bezighoudt met het coachen van leidersteams van kerken en het verzorgen van spreekbeurten en studieavonden.

Geeft les bij de volgende opleiding(en):
Toerustingsprogramma Leiderschap

drs. Oeds Blok

Oeds Blok was viertien jaar voorganger van de Baptistengemeente Amersfoort. In 2012 nam hij afscheid als voorganger om als pionier aan de slag te gaan in de Amersfoortse volkswijk Soesterkwartier. Hij is werkzaam als coach voor pioniers binnen de Unie van Baptistengemeenten en het netwerk Urban Expression. Hij is docent gemeentestichting aan o.a. de Chistelijke Hogeschool Ede en het Baptisten Seminarium. Als gediplomeerd coach werkt hij sinds 2014 vanuit zijn eigen bedrijf Oeds Blok coaching, leiderschap & innovatie. Samen met Liesbeth van Tongeren verzorgt hij in Nederland de training 'The Undefended Leader.'

Geeft les bij de volgende opleiding(en):
Toerustingsprogramma Leiderschap

Liesbeth van Tongeren

Liesbeth van Tongeren is een HR-professional en opleidingskundige (HRD). In 2009 richtte ze ZO! op: een buro voor training, coaching en advies, gericht op ontwikkeling van mens en organisatie. Samen met Oeds Blok verzorgt ze in Nederland de training 'The Undefended Leader.'

Geeft les bij de volgende opleiding(en):
Toerustingsprogramma Leiderschap

ds. Ron van der Spoel

Ds Ron van der Spoel (49) is predikant binnen de PKN en parttime werkzaam voor de IZB als gebedspastor. Daarnaast is hij directeur van de Jethro Foundation waarvoor hij al ruim 10 jaar wereldwijd pastors opleidt. Hij is gastdocent homiletiek aan de ETF in Leuven en zit namens de ChristenUnie in de gemeenteraad van Amersfoort. Hij is getrouwd en heeft drie dochters.

 

Geeft les bij de volgende opleiding(en):
Missionair Werk
Toerustingsprogramma Leiderschap

Kosten

Deelname aan het Toerustingsprogramma Leiderschap kost jaarlijks € 250,-.
Dit bedrag is inclusief catering (koffie, thee en een verzorgde lunch) en studiematerialen (hand-outs). 

Studiepaskorting

 • Studiepashouders van het Evangelisch College ontvangen € 25,- korting (van toepassing bij individuele aanmelding)

Groepskorting

 • Bij 2 of 3 deelnemers uit dezelfde kerk wordt een korting gegeven van € 25,- per deelnemer.
  Bij 4 of meer deelnemers is dit € 50,- per deelnemer.

Wat krijg je hiervoor?

 • Deelname aan jaarlijks vier trainingsbijeenkomsten, verzorgd door ervaren trainers, waarin je ondersteuning en toerusting krijgt voor de praktijk van het leidinggeven in de kerk en handreikingen voor persoonlijke leiderschapsontwikkeling.
 • Toegang tot de video-opnamen van de bijeenkomsten (om later nog eens terug te kijken, of voor het geval je een bijeenkomst hebt moeten missen; opnamen worden gemaakt op de locatie in Zwijndrecht).
 • Een vertrouwde/veilige plek waarin je met mede-leidinggevenden uit je eigen regio praktijkervaringen kunt uitwisselen en reflecteert op wat leiderschap in jouw context en voor jezelf inhoudt.

Contactpersoon
Organisator en gastheer van de leiderschapstraining namens het Evangelisch College is dr. Erik Groeneveld
Voor vragen kan contact opgenomen worden met Jesse van Nes, MA, adjunct-directeur opleidingen en initiatiefnemer van het leiderschapsprogramma: 

Veel gestelde vragen