Menu
 • Opleiding Theologie

  5-jarige deeltijdopleiding op HBO-niveau.
  Aangeboden in:
  - Amersfoort (zaterdag)
  - Meppel (zaterdag)
  - Rotterdam (donderdagavond)
  - Zwijndrecht (vrijdag)
  en via het gestructureerd afstandsonderwijs.
 • Doelgroep

  De Opleiding Theologie is bedoeld voor diegenen die zich willen verdiepen in het brede spectrum van de christelijke theologie en toegerust willen worden om hiermee (al dan niet beroepsmatig) een bijdrage te leveren aan de kerkelijke gemeente, christelijke organisaties en de samenleving.
 • Opleiding Theologie

  De opleiding kenmerkt zich door een nadruk op Bijbelse en systematisch-theologische vakken. Ook de Bijbeltalen Hebreeuws en Grieks maken onderdeel uit van het curriculum.
 • Docenten

  De lessen worden verzorgd door ervaren en bevlogen docenten, met een hart voor God en Zijn Woord.
 • Student aan het woord

  “Eindelijk kan ik gehoorzaam zijn aan het verlangen dat God al zo lang in me heeft gelegd: me verdiepen in Zijn Woord en me laten toerusten voor een taak in Zijn Koninkrijk.”
  - Gerard Mourik

Opleiding Theologie

Aangeboden door: Evangelische Theologische Academie (ETA)

Als onderdeel van het Evangelisch College biedt de ETA een 5-jarige deeltijdopleiding Theologie aan op HBO-niveau via deeltijd- en afstandsonderwijs.

De opleiding kenmerkt zich door een nadruk op Bijbelse en systematisch-theologische vakken.
De lessen worden verzorgd door bekwame en enthousiaste docenten.

Inleiding
Nederland
Vind de dichtstbijzijnde leslocatie:

De opleiding Theologie is een 5-jarige deeltijdopleiding op HBO-niveau en wordt via het deeltijdonderwijs aangeboden op vier leslocaties en online via het gestructureerd afstandsonderwijs.

Doelgroep

De opleiding Theologie is bedoeld voor diegenen die zich willen verdiepen in het brede spectrum van de christelijke theologie en toegerust willen worden om hiermee (al dan niet beroepsmatig) een bijdrage te leveren aan de kerkelijke gemeente, christelijke organisaties en de samenleving.

Inhoud

Het curriculum van de opleiding Theologie bestaat uit twee jaar vakken van de Bijbelse Theologie, twee jaar vakken van de Systematische Theologie en een jaar vakken van de Praktische Theologie.
Ook de studie van de Bijbeltalen Hebreeuws en Grieks maakt onderdeel uit van het programma. Daarnaast doet de student praktijkervaring op via het praktijkleergedeelte. Vanaf het derde leerjaar kiest de student een specialisatietraject. De volgende specialisaties worden aangeboden:
 • Prediking & Onderwijs
 • Pastoraat
 • Leiderschap
 • Missionair Werk
 • De vroege Kerk
 • Bijbeltalen Hebreeuws / Grieks

Studiemateriaal

Voor de meeste vakken heeft het Evangelisch College eigen studiemodulen ontwikkeld. Dit studiemateriaal kan zowel schriftelijk als digitaal worden verkregen. ► Lees meer.

Niveau en studiebelasting

De opleiding Theologie is op HBO-niveau en wordt aangeboden in drie studievarianten:

Studieniveau Omschrijving Studiebelasting
Student (B-niveau) De student (B-niveau) maakt tentamens en opdrachten; voor elk (afgerond) vak behaalt de student studiepunten (EC's). ± 24 uur p/w
Student (A-niveau) De student (A-niveau) maakt wel tentamens, maar geen opdrachten; voor elk (afgerond) vak behaalt de student wel een (tentamen)cijfer, maar geen studiepunten (EC's). ± 8 uur p/w
Toehoorder  De toehoorder volgt enkel de lessen en maakt geen tentamens en opdrachten. ± 4 uur p/w

► Klik hier voor meer informatie.

Na de studie

Na het behalen van het diploma Theologie kunt u beroepsmatig aan de slag als voorganger of gemeentewerker in een kerk of gemeente of als HBO-theoloog in een christelijke organisatie. Ook zijn er doorstroomtrajecten naar andere hogescholen en universiteiten voor verdere studie.

Studenten aan het woord