Menu

Peter Jansen - oud student Bachelor Theologie

Kopafbeelding

De studie theologie gaf mij gereedschappen om de Bijbel te bestuderen.

Nooit uitgeleerd

Peter Jansen ontving vorig jaar het diploma Bachelor Theologie van de ETA, maar uitgestudeerd is hij niet. Inmiddels is hij docent Oude Testament bij de ETS-Bijbelcursus in Leiden. “De studie theologie aan de ETA gaf mij veel praktische kennis en gereedschappen om de Bijbel te bestuderen. Als ik nu de les voorbereid van de ETS-Bijbelcursus heb ik de bagage van de ETA om mij te verdiepen in de Bijbel en mijn gedachten te vormen. Het is verrijkend en enthousiasmerend om zo met de Bijbel bezig te zijn en dit over te dragen aan de cursisten.”

Peter (1973) groeide op in een christelijk gezin in IJmuiden, maar vertrok als twintiger naar Israël om daar te wonen en werken. “Toen ik een tijd in Israël woonde kreeg ik het verlangen om theologie te studeren. Maar dat was daar toen niet mogelijk. Zodra ik terugverhuisde naar Nederland greep ik mijn kans en begon ik aan de deeltijdstudie Godsdienst Pastoraal Werk aan de CHE. Daar haalde ik mijn propedeuse, maar om praktische redenen kon ik mijn studie daar niet vervolgen. Ik besloot verder te studeren aan het Baptistenseminarium, want ik had het idee dat God mij riep als voorganger. En het verlangen om theologie te studeren wilde ik niet opgeven. Na twee jaar fuseerde het Baptistenseminarium met Windesheim. Daar was veel aandacht voor pastorale en theologische vakken, maar minder voor Bijbelse vakken." 

Bij de ETA was deze aandacht voor Bijbelse theologie en exegese er wel, daarom besloot ik hier verder te studeren.

“De studie aan de ETA was hard werken. Zeker omdat ik een jaar lang parallel aan de ETA diverse kerkelijke vakken zoals baptistica en pneumatologie volgde bij het Baptistenseminarium. Zo kon ik alsnog ook daar mijn diploma behalen. Het is me gelukt om in vijf jaar de studie aan de ETA af te ronden. Het studeren aan de ETA was prettig. De opleiding is goed opgezet en de docenten zijn bevlogen. Eind vorig jaar (november 2015, red.) mocht ik mijn diploma in ontvangst nemen. Hiermee
kwam een einde aan het studeren via een school, maar uitgestudeerd ben ik nog niet.”

Tegen de huidige studenten zou ik willen zeggen: zet door, het is het waard! Ja het is soms zwaar, lastig en veel. Maar het is zo goed om die kennis te ontvangen. Voor jezelf, maar ook om uit te delen.

"Dat merk ik nu ik les mag geven bij de ETS-Bijbelcursus. Tijdens mijn studie lukte het me niet om alle stof eigen te maken en te verwerken. Nu verdiep ik me opnieuw in de Bijbelboeken en lukt het me wel om mij nog meer te verdiepen in bijvoorbeeld de Psalmen en mijn gedachten hierover te vormen. Deze voorbereiding is zegenrijk en maakt me enthousiast. Ik geniet ervan om deze kennis en het enthousiasme over te brengen op de cursisten, want Gods Woord is zo rijk.”

“Tijdens de studie ontdekte ik mijn passie voor het geven van Bijbelstudies. De opleiding heeft mij hiervoor goed toegerust. Samen met mijn vrouw Donna leid ik nu een kring in onze gemeente. We vullen elkaar hier goed in aan. Ik vind het mooi als mensen stappen nemen om dichter bij God te komen. Onlangs is Donna gezinshuisouder geworden voor een jeugdwelzijnsorganisatie en hebben we vier tienermeisjes in ons huis opgenomen. Het is haar baan, maar omdat ze in ons huis wonen ben ik nauw betrokken. Het is fijn om zo samen te werken. We hebben veel te bieden. We willen God daar graag mee dienen en mensen zien veranderen.”